Na hlavný obsah

Fico podal trestné oznámenie na Krajniaka a Lipšica

Týka sa bezpečnostnej previerky pre advokáta.

Fico podal trestné oznámenie na Krajniaka a Lipšica
Na snímke zľava predseda Smeru-SD Robert Fico, minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) a advokát Daniel Lipšic. Foto: TASR, koláž: RTVS

Predseda strany Smer-SD Robert Fico sa obrátil na generálneho prokurátora Maroša Žilinku s trestným oznámením na ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) a advokáta Daniela Lipšica, ktorý kandiduje na post špeciálneho prokurátora. RTVS o tom informoval vedúci tlačového oddelenia strany Ján Mažgút.

Bývalému trojnásobnému premiérovi sa nepáči spôsob, akým dostal Lipšic bezpečnostnú previerku na stupeň prísne tajné, aby mohol kandidovať na šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). „Skutok, ktorý spáchali, hovorí o ich arogantncii. Vládna väčšina najskôr zabezpečila, aby na špeciálneho prokurátora mohol kandidovať aj neprokurátor. Išlo o zákon šitý na mieru Lipšicovi. Naši experti vo vláde zabudli na to, že kandidát na špeciálneho prokurátora potrebuje bezpečnostnú previerku na stupeň prísne tajné. A že Lipšic, ako fyzická osoba, nemôže o takúto previerku požiadať,“ zdôvodnil Fico svoje rozhodnutie.

Podľa medializovaných informácií Krajniak požiadal o Lipšicovu previerku ešte v októbri 2020 a zakryl to zámerom využiť jeho právne služby na ministerstve. Bývalý minister vnútra či spravodlivosti ju dostal za dva a pol mesiaca, čo je krátka doba v porovnaní s inými previerkami. „Ide o hrubé zneužívanie právomoci verejného činiteľa zo strany ministra Krajniaka a rovnaký zločin zo strany Lipšica spáchaný účastníctvom. A to v núdzovom stave, čo prináša drakonické tresty,“ dodal Fico.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko