Na hlavný obsah

Fico ponúkol spoluprácu pri pláne obnovy, Heger reaguje

Celá vláda je omyl prírody, vyjadril sa Fico.

Fico ponúkol spoluprácu pri pláne obnovy, Heger reaguje
Na snímke zľava minister financií Eduard Heger (OĽANO) a predseda strany Smer-SD Robert Fico. Foto: TASR. koláž: RTVS

Predseda opozičnej strany Smer-SD Robert Fico sa obáva, že Slovensko bude mať problémy s efektívnym využitím necelých šiestich miliárd eur, ktoré by malo dostať od Európskej únie z plánu obnovy. V prioritách zverejnených ministerstvom financií mu chýba podpora oblastí, ktoré najviac zasiahla koronakríza – cestovný ruch či reštauračné služby.

V dokumente nič také nie je. Čítame tu nové moderné nemocnice, školy, univerzity, lepšie životné prostredie, moderné železnice, súdy, atď. Hovoríme v stanovisku, že krajina musí zvýšiť odolnosť v potravinovej bezpečnosti. Čiže krajina musí byť viac sebestačná. V dokumente o tom nie je ani pol slova,“ povedal v stredu (17. 2.) bývalý trojnásobný premiér.

Pripomenul, že jeho strana predložila vlani v septembri do Národnej rady SR návrh záväzného stanoviska krajiny k plánu obnovy, ktoré síce parlament do dvoch týždňov neprerokoval, no v zmysle Ústavy SR je preto platné. Rezortu financií ponúkol pomocnú ruku. „Napriek tomu, že ich nemáme radi a chceme, aby čo najrýchlejšie odišli preč, pretože to je omyl prírody, celá táto vláda, my podávame ruku. Dávame k dispozícii všetky odborné kapacity Smeru,“ uviedol Fico.

Minister financií a podpredseda vlády Eduard Heger (OĽANO) v reakcii tvrdí, že plán obnovy je najdiskutovanejší dokument za posledných desať rokov. „To by mal Fico vedieť už len preto, že jeho vlády premrhali všetky príležitosti na reformy, ktorými mohli zlepšiť život občanov, takže nebolo za ich vlád o čom diskutovať. Ak sa o niečom verejne diskutovalo, bola to korupcia a poburujúci spôsob, akým prichádzali k obrovskému bohatstvu oligarchovia a klienti Smeru-SD,“ oponoval Heger v stanovisku pre RTVS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko