Na hlavný obsah

Finančník Kvietik ostáva vo väzbe

Sudca odmietol peňažnú záruku.

Finančník Kvietik ostáva vo väzbe
Na snímke eskorta privádza finančníka Martina Kvietika na Špecializovaný trestný v apríli 2020. Foto: TASR

Finančník Martin Kvietik, obvinený v rámci minuloročnej policajnej akcie Dobytkár, bude naďalej väzobne stíhaný. Rozhodol o tom v pondelok (8. 2.) sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu, informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

 „Sudca pre prípravné konanie ŠTS, pracovisko Banská Bystrica 8. februára o žiadosti obvineného o prepustenie z väzby na slobodu rozhodol tak, že žiadosť obvineného zamietol, písomný sľub obvineného neprijal a rovnako neprijal peňažnú záruku,“ priblížila hovorkyňa. Ako dodala, zároveň sudca nenahradil väzbu obvineného dohľadom probačného a mediačného úradníka.

Rozhodnutie nie je právoplatné. Procesné strany majú lehotu tri pracovné dni na podanie sťažnosti, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd (NS) SR.

Obhajca obvineného Dušan Ivan v stredu (10. 2.) potvrdil, že voči rozhodnutiu ŠTS podá sťažnosť. Na jej písomnom zdôvodnení aktuálne pracuje a podá ju v zákonnej lehote. Advokát Ivan v minulosti zdôraznil, že jeho klient spáchanie skutkov, z ktorých je obvinený, odmieta.

ŠTS na začiatku novembra 2020 pôvodne predĺžil väzbu Kvietikovi aj bývalému riaditeľovi Pôdohospodárskej platobnej agentúry Jurajovi Kožuchovi, obvineným v kauze Dobytkár, do 1. apríla 2021. Následne rozhodnutie potvrdil NS SR.

Dvojicu zadržali 22. apríla. Počas akcie Národná kriminálna agentúra do polovice júla obvinila 21 fyzických a sedem právnických osôb. Všetky čelia obvineniu z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Výška zdokumentovaných úplatkov dosiahla takmer 10,5 milióna eur. Väzobne stíhajú sedem ľudí. Medzi nimi je aj nitriansky podnikateľ Norbert Bödör.

Juraj Kožuch je od 4. februára na slobode po desiatich mesiacoch strávených vo väzbe, keď o tom rozhodol NS SR. Odvolací súd potvrdil rozhodnutie ŠTS z 11. januára tohto roku, ktorý väzbu nahradil s obmedzeniami a prijal aj ponuku peňažnej záruky obvineného vo výške 50 000 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko