Na hlavný obsah

Francúzi hlásia najviac nových prípadov infekcie koronavírusom od polky novembra

Úrady eviduje vyše 31 000 nových infekcií.

Francúzi hlásia najviac nových prípadov infekcie koronavírusom od polky novembra
Ľudia s ochrannými rúškami sa zhromažďujú na námestí Trocadero pred Eiffelovou vežou 24. februára 2021 v Paríži. Foto: TASR/AP

Vo Francúzsku pribudlo najviac prípadov infekcie koronavírusom od polovice novembra. Za posledný deň tu úrady zaznamenali 31 518 nových infekcií a 277 úmrtí spojených covidom-19. Za „znepokojivú“ označila vláda epidemickú situáciu v približne desiatich francúzskych departementoch vrátane regiónu Ile-de-France v okolí Paríža. Podľa hovorcu vlády je kabinet pripravený urobiť ďalšie opatrenia na zastavenie šírenia infekcie. V okolí severofrancúzskeho mesta Dunkerque bude platiť víkendový zákaz vychádzania.

Minulú stredu (17. 2.) hlásili francúzske úrady 25 018 nových infekcií. V utorok (23. 2.) bola bilancia novoinfikovaných 20 064, úmrtí po nákaze koronavírusom pribudlo 431.

„Situácia sa zhoršuje a je zdrojom obáv v zhruba desiatich departementoch. Niektoré regióny vyžadujú rýchle a silné opatrenia,“ povedal hovorca Gabriel Attal po zasadnutí vlády. „Ukázali sme v regiónoch ako Moselle či Alpes-Maritimes, že keď si to situácia vyžaduje, vieme konať rýchlo,“ dodal Attal s tým, že vláda robí všetko pre to, aby znovu nemusela vyhlásiť celoplošný lockdown.

Pri návšteve Dunkerque označil minister zdravotníctva Olivier Véran situáciu v tomto meste za „alarmujúcu“. Sedemdňový priemer infikovaných na 100 000 obyvateľov tu dosahuje hodnotu viac ako 900. Od piatkového (26. 2.) večera do pondelkového (1. 3.) rána tu preto bude platiť zákaz vychádzania. Rovnaké opatrenie vyhlásili v pondelok (22. 2.) tiež v departemente Alpes-Maritimes, ktorý sa nachádza okolo stredomorského prístavu Nice.

Oproti niektorým svojim susedom Francúzsko nevyhlásilo plošnú uzáveru s cieľom udržať na uzde šírenie nákazlivejších mutácií. Urobilo tak vo viere, že reštrikcie prijaté 15. decembra dostatočne prispejú k stabilizácii epidemickej situácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet