Na hlavný obsah

Hanebne klamú a účelovo zavádzajú, reaguje Holý na vyjadrenia ZMOS-u

Z oboch táborov zaznievajú tvrdé slová.

Hanebne klamú a účelovo zavádzajú, reaguje Holý na vyjadrenia ZMOS-u
Na snímke podpredseda vlády SR pre legislatívu a strategické plánovanie Štefan Holý. Foto: TASR

Podpredseda vlády pre legislatívu Štefan Holý (Sme rodina) sa ohradil proti tvrdeniam Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), ktoré jeho návrh novely stavebnej legislatívy označilo za zlý. Holý v tejto súvislosti skonštatoval, že „trafená hus zagágala. A ešte aj spôsobom, že absolútne hanebne klame a účelovo zavádza.“

Stavebné úrady podľa pracovnej verzie návrhu zákona totiž podľa vicepremiéra neprechádzajú na licencovaných projektantov, ako tvrdí ZMOS, ale na štát, pretože samosprávy pri prenesenom výkone štátnej správy ako stavebné úrady fatálne zlyhali. „Štát si jednoducho túto prenesenú kompetenciu berie späť. Dôsledkom ich zlyhania je nedostatok bytov a ich astronomické ceny, ktoré si občania nemôžu dovoliť platiť,“ povedal Holý.

Podľa podpredsedu vlády je zároveň bohapustou lžou, že by si developeri mohli sami presadiť zmenu územného plánu. „Podľa nášho zámeru môžu spolupracovať s obcou alebo spracovať aj samostatne návrh zmeny územného plánu, tento však musia predložiť starostovi obce alebo primátorovi mesta, ktorý je následne povinný predložiť tento návrh na rokovanie obecného či mestského zastupiteľstva,“ uviedol s tým, že mestá a obce sa musia sústrediť na kvalitné spracovanie územného plánu a stanoviť jasné a zrozumiteľné pravidlá pre výstavbu.

Ohradil sa tiež proti tvrdeniam, že ide o pokus ukradnúť kus štátu, legalizovať korupciu, sprivatizovať stavebné konanie a o snahu obmedziť práva samosprávam i občanom. Podčiarkol, že vláda od nástupu do úradu preukázala nekompromisný prístup ku korupcii a neúprosne ju prenasleduje a trestá. „Naproti tomu množstvo predstaviteľov samosprávy, ktorí majú tendenciu správať sa ako novodobí zemepáni, sú pre svojich občanov synonymom korupcie,“ tvrdí Holý. Z preneseného výkonu štátnej správy v oblasti stavebného konania sa podľa jeho slov stal v rukách samosprávy v mnohých prípadoch zdroj obrovskej korupcie a vydierania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko