Na hlavný obsah

Heger chcel daňovú reformu predstaviť ešte v januári, doteraz sa tak nestalo

Zamestnáva nás koronakríza, bráni sa minister.

Heger chcel daňovú reformu predstaviť ešte v januári, doteraz sa tak nestalo
Na snímke minister financií Eduard Heger (OĽANO). Foto: TASR

Daňová reforma naberá meškanie. Hoci sa ju minister financií Eduard Heger (OĽANO) chystal predstaviť už koncom januára, doteraz k tomu nedošlo. Ako uviedol, vyťažuje ho najmä pretrvávajúca koronakríza a opatrenia, ktoré musí prijímať. Minister napriek tomu uisťuje, že koalícia na úrovni koaličných rád reformu opakovane rieši. Pravdou však je, že o podrobnostiach viacerí nevedia, a to ani šéf finančného výboru v parlamente. Opozícia si myslí, že minister financií zatiaľ v reforme tápe.

Vyššie dane z majetku a zo spotreby verzus nižšie zdanenie práce – toľko pripravovaná reforma v skratke. Hoci už mala byť vonku, naďalej ju zakrýva rúško tajomstva. Podľa ministra financií skomplikovala práce koronakríza, ktorá mu zamestnáva množstvo úradníkov. Na otázku, o koľko percent zamýšľa zvyšovať, alebo znižovať jednotlivé dane, odpovedať stále nechce.

Nechcel by som to teraz ešte komunikovať, v prvom rade si musíme uvedomiť, že túto reformu nerobíme preto, aby sme niečo zvyšovali, reforma má význam iba vtedy, ak je z nej benefit,“ povedal Heger pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

ZMOS v strehu

Spomínaným benefitom majú byť nové pracovné miesta a významné investície. „Zvyšovanie daní je pre nás červená čiara, samozrejme, pripúšťame zmenu daňového mixu, ale celkový výsledok by mal byť zníženie, alebo aspoň nezvyšovanie daní,“ uviedol šéf finančného výboru Marián Viskupič (SaS).

Či hrozí, že sa liberáli postavia proti daňovej reforme, zatiaľ nie je jasné. SaS si chce počkať na definitívnu verziu, keďže ani Viskupič konkrétne informácie stále nemá. „Žiadna polievka sa neje taká horúca, ako sa navarí,“ dodal.

Na daňovú reformu nevyčkávajú len politici, ale aj mestá a obce, keďže sa má dotknúť ich financovania. Samosprávy v súčasnosti žijú najmä z daní z príjmu a tie by sa mohli znižovať. „Vieme byť veľmi tvrdý oponent vo vzťahu k tomu, čo bude vo finálnej verzii dokumentu, ktorý avizuje pán minister Heger,“ upozornil hovorca Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák.

Reformu riešime, tvrdí Heger

Minister sa však odvoláva na tzv. daňový mix. Samosprávam by na jeho základe mohli tiecť financie z viacerých zdrojov – či už z DPH, zo spotrebných daní či z daní z príjmov. Obce v tejto súvislosti pripomínajú daňový mix Ivana Mikloša, na ktorý nepristúpili, keďže by ich obral o 600 miliónov eur.

Opozícia žiada pri daňovej reforme rovnováhu. „Minister Heger by si mal veľmi dobre rozmyslieť, čo ide robiť, mám pocit, že zatiaľ v tom tápe a uvidíme, čo postaví na stôl, musíme vidieť všetky typy daní, prepočty, koľko to prinesie do štátneho rozpočtu,“ skonštatoval poslanec za Smer-SD a exminister financií Ladislav Kamenický.

Minister financií tvrdí, že reforma sa pravidelne pretriasa na koaličných radách a predstaviť ju chce čoskoro.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika