Na hlavný obsah

Heger: Plán obnovy musí byť to najlepšie pre Slovensko

Dokument neprerábame, ale dopracúvame, povedal.

Heger: Plán obnovy musí byť to najlepšie pre Slovensko
Na snímke uprostred minister financií SR Eduard Heger. Foto: TASR

Podpredseda vlády a minister financií Eduard Heger (OĽANO) vo štvrtok (18. 2.) nepotvrdil a ani nepoprel medializované informácie, že peniaze z fondu obnovy by sa na Slovensku mali rozdeľovať na základe výsledku minuloročných parlamentných volieb. Viackrát zdôraznil, že pri tvorbe plánu obnovy sa riadi princípom „to najlepšie pre Slovensko“.

„Pri každej alokácii musíme zohľadňovať tie najvyššie priority pre krajinu, a to najlepšie využitie – či už z hľadiska nasmerovania, ale aj implementácie a zohľadnenia jej rizík,“ povedal médiám.

Snahu o možné rozdeľovanie finančných prostriedkov na základe výsledkov vo voľbách kritizovali koaličné strany SaS a Za ľudí. „Dokument neprerábame, ale dopracúvame na základe konzultácií s Európskou komisiou a implementačného rizika. Komisia nám do toho vstupuje a dáva pripomienky, čo robí aj ostatným členským štátom,“ pripomenul.

Zdôraznil, že Slovensko nemôže vynechať EK z tohto procesu. Plán obnovy je podľa neho postavený tak, že ak chce krajina získať investície, musí urobiť reformy. „Je to dar vyspelých ekonomík EÚ, ktoré venujú Slovensku tri miliardy. Európska komisia hovorí, že ak máme investovať toľko peňazí do ekonomiky, musia byť použité správne,“ vysvetlil Heger s tým, že „najlepšie pre Slovensko musí vychádzať z potrieb a možností Slovenska. Tie nie sú odrazom volebného výsledku.“

Podmienkou na to, aby Slovensko mohlo čerpať dohromady 5,84 miliardy eur, je predloženie národného plánu obnovy do konca apríla 2021.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika