Na hlavný obsah

Hlas-SD nepodporí predĺženie núdzového stavu, navrhuje alternatívu

Podľa Pellegriniho stačí vyhlásenie mimoriadnej situácie.

Hlas-SD nepodporí predĺženie núdzového stavu, navrhuje alternatívu
Poslanec parlamentu strany Hlas-SD Peter Pellegrini (uprostred) počas rokovania Národnej rady SR. Foto: SITA

Núdzový stav dlhodobo neprináša žiaden viditeľný efekt. Povedal to v utorok (23. 2.) predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini s tým, že poslanci okolo neho v pléne Národnej rady SR nepodporia v stredu (24. 2.) jeho predĺženie. „Neprináša žiaden reálny výsledok a zdôvodnenie v NR SR na jeho pokračovanie je veľmi slabé,“ myslí si bývalý premiér aj napriek tomu, že v slovenských nemocniciach je hospitalizovaných aktuálne už viac ako 4 000 pacientov.

Koalícia podľa neho argumentuje tým, že zákaz vychádzania nemôže byť daný inak ako v núdzovom stave. On sa na situáciu pozerá inak. „Na boj s koronakrízou a k zníženiu počtu infikovaných a hospitalizovaných stačí nižší stupeň – vyhlásenie mimoriadnej situácie, kde môžu vláda a hlavný hygienik robiť opatrenia tak, aby sa veci podarilo zvládnuť,“ navrhol.

Núdzový stav podľa Pellegriniho len obmedzuje ľudí v niektorých osobných právach a nemá žiaden zásadný prínos v boji proti šíreniu pandémie. Pripomenul, že pochybnosti už prejavili aj niektorí koaliční poslanci.

Ministri 18. februára na rokovaní schválili návrh vlády SR na vyslovenie súhlasu NR SR s opakovaným predĺžením núdzového stavu. Ten vyhlásili z dôvodu ohrozenia života a zdravia osôb v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Vláde musia tento krok ešte potvrdiť poslanci parlamentu, a to do 20 dní od jeho predĺženia. Členovia zákonodarného zboru majú k tejto téme zasadnúť v stredu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko