Na hlavný obsah

Hlas-SD vyčíta vláde postup pri tvorbe aplikácií. Prečo ich chce robiť nanovo? pýta sa Raši

Šutaj Eštok vidí problém v núdzovom stave.

Hlas-SD vyčíta vláde postup pri tvorbe aplikácií. Prečo ich chce robiť nanovo? pýta sa Raši
Na snímke poslanec parlamentu Richard Raši (nezaradený). Foto: TASR

Slovensko podcenilo boj s koronavírusom. Skonštatoval to vo štvrtok (25. 2.) podpredseda strany Hlas-SD Richard Raši. Jednou z príčin sú podľa neho chýbajúce mobilné aplikácie typu eRúško či eKaranténa. Poukázal na to, že Slovensko je jedna z mála krajín v Európskej únii, ktorá takúto fungujúcu aplikáciu nemá a nemôže tak trasovať kontakty pozitívne testovaných či sledovať dodržiavanie karantény.

Hoci Slovensko počas prvej vlny pandémie využívalo aplikáciu eKaranténa, podľa Rašiho mala veľa chýb. Vláde však vyčíta, že chce všetko robiť nanovo a nerozumie tomu, prečo sa má pripravovať nová aplikácia, ak ju už vyvíjali pred letom 2020. „Mali sme sa k nej vrátiť a pokračovať vo vývoji mal ten, kto ju vytvoril. Namiesto toho ale premiér Igor Matovič (OĽANO) povedal, že ju dá vytvoriť Richardovi Sulíkovi (SaS),“ poukázal s tým, že keď minister hospodárstva špecifikoval, že aplikácia môže byť hotová koncom apríla, predseda vlády to skritizoval. Podľa neho premiér buď nedôveruje ministerstvu investícií pod záštitou Veroniky Remišovej (Za ľudí) alebo ide o prejav „bossingu“ voči Sulíkovi.

Rezort Remišovej totiž v stredu (24. 2.) informoval, že má po technickej stránke pripravenú pre hygienikov aplikáciu eRúško. „Vraj ju vyvinula spoločnosť Slovensko IT, jej prevádzka nás doteraz stála viac ako milión eur a jediné, čo zrejme urobila, je práve táto aplikácia. Ústredný krízový štáb ešte v decembri povedal, že je nepotrebná, pretože by ju muselo mať nainštalovanú 60 % Slovákov,“ vyjadril sa Raši. Pýta sa preto, ako chce vláda dosiahnuť, aby si ju stiahlo čo najviac ľudí. Predpokladá, že aplikáciu si stiahnu ľudia tam, kde panuje dôvera občanov k vláde a jej opatreniam.

Tiež dal do popredia ďalšie chyby, ktoré podľa neho krajina urobila v boji s epidémiou. „Mali sme posilniť kapacitu PCR testovania na 50 000 denne, posilniť ambulantný sektor liekmi, zalepiť deravé hranice a tiež dopredu zabezpečiť očkovacie látky a centrá.“

Poslanec Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok zase vidí problém v núdzovom stave. „Je to fraška demokracie. Matovič nevie vládnuť inak ako v núdzovom stave. Jediná cesta je referendum a odchod vlády papalášov a plagiátorov,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko