Na hlavný obsah

Hlasovanie o núdzovom stave je ohrozené, o Krajčím rozhodne premiér

Oznámil to predseda parlamentu Boris Kollár.

Hlasovanie o núdzovom stave je ohrozené, o Krajčím rozhodne premiér
Na snímke predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina). Foto: TASR

Na pozvanie prezidentky Zuzany Čaputovej sa v utorok (23. 2.) predpoludním stretli v prezidentskom paláci traja najvyšší ústavní činitelia. Prezidentka, predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) a premiér Igor Matovič (OĽANO) spolu hľadali východisko z kritickej pandemickej situácie.

K stretnutiu politici vopred neprezradili nič a zároveň avizovali, že výsledky sa verejnosť v utorok ani nedozvie. V ten istý deň je naplánované aj stretnutie premiéra s odborníkmi, s ktorými má diskutovať o tom, ako zastaviť nárast počtu covidových pacientov v nemocniciach.

Pred začiatkom neverejných rozhovorov u prezidentky Kollár vyjadril aj k situácii pred stredajším (24. 2.) zasadnutím parlamentu, na ktorom sa má hlasovať aj o predĺžení núdzového stavu. Koalícia sa pri hlasovaní svojím spôsobom spolieha na to, že v NR SR má ústavnú väčšinu, podľa Borisa Kollára to v tejto pandemickej situácii ale nič nezaručuje. „Budeme musieť nájsť nejaký plán B, zatiaľ ho nemáme. Rátame s tým, že prídeme v dostatočnom počte, ale toľko (poslancov) je chorých a v karanténe, že to vyzerá tak natesno,“ reagoval Kollár na otázku redaktorky Rádia Slovensko Chantal Staruchovej.

Predseda parlamentu sa vyjadril aj k prípadnej zmene vo vedení ministerstva zdravotníctva, keďže nielen opozícia apeluje na to, aby sa za Mreka Krajčího (OĽANO) hľadala náhrada. V nedeľnej diskusii RTVS O 5 minút 12 na to priamo poukázal aj jeden z koaličných partnerov – vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). „To je všetko na pleciach pána premiéra. Keď sa rozhodne, tak áno a keď sa rozhodne, že nie, tak nie,“ uviedol Kollár a dodal, že na koaličnej rade sa o tom nediskutovalo, no preberali to všetky štyri hlavy vládnych strán.

Prezidentka v utorok oznámila, že sa listom obrátila na ministra zdravotníctva s požiadavkou, aby zabezpečil dôslednú analýzu pozitívnych vzoriek na výskyt nových mutácií koronavírusu, a aby riešil otázku finančného ohodnotenia zdravotníckeho personálu.

V utorok bude po spomínanom stretnutí premiéra s vedcami a odborníkmi zasadať ešte pandemická komisia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko