Na hlavný obsah

Hodiny pre seniorov sú nezmyselné, treba ich zrušiť, tvrdia obchodníci

Pre predavačky a predavačov žiadajú prednostné očkovanie.

Hodiny pre seniorov sú nezmyselné, treba ich zrušiť, tvrdia obchodníci
Ľudia s rúškami počas nákupu v supermarkete. Foto: TASR/AP

Výnimka na možnosť nakúpiť si pre ľudí infikovaných koronavírusom či seniorské hodiny, to sú podľa Zväzu obchodníkov SR nariadenia, ktoré je potrebné zrušiť. Uviedol to prezident zväzu Martin Katriak na pondelkovom (22. 2.) brífingu zväzu. Dodal, že predavačky a predavači sú už takmer rok pracovníkmi v prvej línii a zaslúžili by si, aby sa k nim štát podľa toho aj správal.

Úprava vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorá umožnila aj osobám infikovnaým koronavírusom vstupovať do obchodov, je jedným z dôvodov zvýšeného počtu infikovaných, myslia si predstavitelia zväzu. Takéto konanie vnímajú ako trestný čin šírenia nebezpečnej nákazlivej choroby. ÚVZ preto oslovili so žiadosťou o jej zrušenie. „Keď nám ani ÚVZ, ani ministerstvo zdravotníctva nevyšli v ústrety, tak sme sa obrátili na generálnu prokuratúru, ktorá dala proti tejto vyhláške protest, a teda dala nám za pravdu a začala v tomto smere konanie,“ dodal Katriak s tým, že ÚVZ má teraz 30 dní na to, aby navrhol zmenu vyhlášky. Zákonná lehota na následnú realizáciu tejto zmeny je 90 dní.

Obchodníkom prekážajú aj takzvané seniorské hodiny, ktoré sú od 9.00 do 11.00 h. Katriak podotkol, že obchody majú na základe tohto nariadenia niekoľko hodín denne prázdne, keďže dôchodcovia na nakupovanie väčšinou uprednostňujú čas v skorších ranných hodinách. „Tento nezmyselný úzus by už mal byť zrušený,“ vyhlásil. „My sme boli proti tomu, aby tieto hodiny boli zavedené. Ten predpis je nezmyselný a už dnes je neúčinný,“ dodal viceprezident zväzu Pavol Konštiak.

Predavačky a predavači sú tiež v prvej línii, upozorňuje zväz

Upozornili tiež na potrebu čo najrýchlejšieho zaočkovania predavačiek a predavačov. „Stojíme v prvej línii od marca minulého roku. Áno, chceli by sme byť čím skôr zaočkovaní,“ uviedol Konštiak. Výnimku pre poľnohospodárov, ktorí boli v tejto súvislosti zaradení do kritickej infraštruktúry, považujú za obrovskú krivdu a nerozumejú, prečo sa tak neudialo aj v prípade zamestnancov obchodov.

Zväz dodal, že najlepšie by bolo, keby štát povolil otvorenie všetkých obchodov. Predajne potravín sú totiž vystavené riziku pokuty v prípade, že predávajú iný ako potravinový tovar, na druhej strane sa zákazníci sťažujú na nedostupnosť niektorých nevyhnutných tovarov, ako sú napríklad žiarovky a baterky. Volajú preto po otvorení všetkých predajní. „Samozrejme za podmienky dodržiavania prísnych hygienických opatrení,“ uzavrel Katriak.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko