Na hlavný obsah

Ich smrť nebola náhodná, povedala prezidentka pri uctení si pamiatky Jána a Martiny

Slovensko si pripomína 3. výročie vraždy Jána Kuciaka.

Ich smrť nebola náhodná, povedala prezidentka pri uctení si pamiatky Jána a Martiny
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas uctenia si pamiatky Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej položením kvetov a zapálením sviečky na symbolickom pietnom mieste na Námestí SNP v Bratislave. Foto: TASR

Od začiatku bolo jasné, že smrť Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej nebola náhodná, vyhlásila prezidentka SR Zuzana Čaputová v nedeľu (21. 2.) na Námestí SNP, kam si prišla uctiť ich pamiatku a pripomenúť si 3. výročie vraždy.

Prezidentka vyhlásila, že táto tragická udalosť sa v histórii stala mementom. „Udalosti posledných mesiacov potvrdzujú, že to, o čom písal, boli pravdivé podozrenia,“ uviedla a dodala, že pre spravodlivosť na Slovensku je veľmi potrebné, aby boli odsúdení aj objednávatelia vraždy investigatívneho novinára a jeho snúbenice. „Veľmi dúfam, že v najbližších mesiacoch sa toho dočkáme,“ podotkla.

Prezidentka vyzvala verejnosť, aby v nedeľu večer venovala minútou ticha spomienku Jánovi a Martine.

Za slušné Slovensko online

V tomto duchu sa bude niesť aj online podujatie, ktoré na nedeľu pripravila iniciatíva Za slušné Slovensko, ktorá vznikla pred tromi rokmi v reakcii na vraždu. „Doba, v ktorej sa momentálne nachádzame, je náročná, nijako nám ale nezabráni uctiť si ich spomienku,“ uviedli aktivisti. Zhromaždenie s názvom 3 roky bez Jána a Martiny sa uskutoční prostredníctvom online vysielania na facebooku od 17.30 h.

„Hlavným a kľúčovým odkazom bude práve spomienka na Jána a Martinu, na Jánovu prácu a dôležitosť slobodnej žurnalistiky v demokracii. Vnímame spoločenskú únavu a frustráciu z momentálnej situácie, je pre nás dôležité, aby zazneli slová vyzývajúce na vytrvalosť a súdržnosť,“ dodáva iniciatíva. Verejnosti sa okrem rodičov zavraždených prihovoria aj herečka Zuzana Kronerová, novinárky Pavla Holcová a Zuzana Petková či duchovný kazateľ Daniel Pastirčák.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko