Na hlavný obsah

Imreczeho budú stíhať vo väzbe, rozhodol Špecializovaný trestný súd

Súd rozhodol aj o väzbe pre Petra Brhela.

Imreczeho budú stíhať vo väzbe, rozhodol Špecializovaný trestný súd
Na snímke bývalý riaditeľ finančnej správy František Imrecze. Foto: TASR

Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku v pondelok (1. 2.) rozhodol o tom, že bývalý šéf finančnej správy František Imrecze bude stíhaný vo väzbe. Jeho právny zástupca proti rozhodnutiu podá sťažnosť. „Nestotožňujeme sa s tým ani ja, ani môj klient, ktorý verí, že sa všetko preukáže a bude očistený,“ uviedol Imreczeho advokát Juraj Gavalec. Dôvody väzby sú kolúzny a preventívny.

Gavalec dodal, že vyšetrovanie je momentálne to postavené len na výpovediach, aj tie nie sú jednotné. Kto Imreczeho usvedčuje, uviesť nechcel.

Bývalého funkcionára finančnej správy zadržala v piatok (29. 1.) Národná kriminálna agentúra v rámci akcie Mýtnik, spolu s ním aj ďalších osem osôb. Zadržaní boli v súvislosti s korupciou a machináciami pri verejnom obstarávaní. Väzobné stíhanie následne prokurátor navrhol štyrom obvineným.

František Imrecze bol nominantom strany Smer-SD a priamym podriadeným exministra financií Petra Kažimíra, ktorý v súčasnosti vedie Národnú banku Slovenska. Na čele finančnej správy bol do septembra 2018, keď po kauze colných podvodov odišiel z funkcie.

Polícia v rámci akcie obvinila aj podnikateľov Michala Suchobu a Jozefa Brhela. Obaja sú však momentálne v zahraničí.

Väzba aj pre Brhela

V pondelok popoludní ŠTS rozhodol o väzobnom stíhaní aj pre Petra Brhela, brata oligarchu Jozefa Brhela. „Samozrejme rozhodnutie sudcu rešpektujeme, avšak nesúhlasíme s ním však považujeme ho za nezákonné,“ uviedol právny zástupca Brhela. „Myslíme si, že vo veci neboli splnené zákonné podmienky na dôvody väzby,“ dodal obhajca.

K prípadnému návratu Jozefa Brhela na Slovensko zo zahraničia sa nevyjadril, odôvodnil to tým, že nie je jeho právnym zástupcom.

V dôsledku pondelkových rozhodnutí ŠTS idú do väzby aj bývalý riaditeľ IT sekcie finančnej správy Milan Grega a konateľka IT firmy Allexis Jana Rovčaninová. Ich advokáti podajú proti rozhodnutiu o väzbe sťažnosť na Najvyšší súd. Všetci boli zadržaní v rámci akcie Mýtnik.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko