Na hlavný obsah

Inštitút ľudských práv: Podmieniť pobyt v prírode testom, je zásahom do ľudských práv

Inštitút pripravuje ústavnú sťažnosť.

Inštitút ľudských práv: Podmieniť pobyt v prírode testom, je zásahom do ľudských práv
Na snímke bežec a ľudia na zimnej prechádzke pri Vodnom diele v Žiline 18. januára 2021. Foto: TASR

Mimovládna organizácia Inštitút ľudských práv (ILP) po právnej analýze aktuálnych protiepidemických opatrení, ktorých súčasťou je aj pravidelné testovanie, odhalila viacero pochybení a množných porušení ľudských práv zo strany štátu. O výsledkoch analýzy informovala na webovej stránke inštitútu.

Riaditeľ ILP Peter Weisenbacher zdôraznil, že dočasné obmedzenie niektorých ľudských práv a slobôd z dôvodu ochrany života a zdravia nie je porušením ľudských práv, najmä v situácii keď denne v dôsledku koronavírusu zomiera 100 ľudí.

„Obmedzovanie ľudských práv a slobôd však nemôže slúžiť na vydieranie a zastrašovanie občanov a občianok, aby sa zúčastnili plošného testovania, ktorého účelnosť je prinajmenšom sporná,“ uviedol Weisenbacher.

ILP sa domnieva, že nariadenia sú v rozpore s Ústavou SR. Weisenbacher pre TASR uviedol, že ILP z týchto dôvodov pripravuje ústavnú sťažnosť a tiež začalo komunikovať s Európskym súdom pre ľudské práva.

Zákaz pobytu v prírode bez testu je nevhodný trest

Koordinátorka analýzy Alena Krempaská zdôraznila, že zákaz pohybu v prírode pre osoby bez platného testu, je neadekvátnym a disproporčným zásahom do ľudských práv a slobôd. Nevidí dôvod na to, aby sa ľudia, ktorí už dlhodobo pracujú z domu, museli zúčastniť testovania. „Práve, naopak, účasť na testovaní ich potenciálnemu riziku nákazy vystavuje,“ povedala.

Krempaská poukázala aj na nízku presnosť antigénových testov. „Výsledok môže dávať ľuďom bez príznakov falošný pocit, že sú negatívni, čím ich nemôžeme arbitrárne odlišovať od ľudí, čo sa Ag testu nezúčastnili,” dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko