Na hlavný obsah

Irán a agentúra pre atómovú energiu sa dohodli na pokračovaní jadrových inšpekcií

Kamery ostanú vypnuté.

Irán a agentúra pre atómovú energiu sa dohodli na pokračovaní jadrových inšpekcií
Na snímke generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Mariano Grossi. Foto: TASR/AP

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) sa s Iránom dohodla na pokračovaní nevyhnutných overovacích a monitorovacích aktivít v krajine. Bude však mať obmedzený prístup k iránskym jadrovým zariadeniam a nebude môcť podnikať bleskové inšpekcie. Oznámil to v nedeľu (22. 2.) podľa agentúry Reuters po návrate z Iránu do Viedne šéf MAAE Rafael Grossi.

Teherán tento týždeň obmedzuje spoluprácu s MAAE a iránsky minister zahraničia Mohammad Džavád Zarifa pri návšteve Grossiho v Iráne povedal, že Teherán vypne kamery MAAE, ktoré kontrolujú prevádzku v iránskych jadrových zariadeniach.

„Dohodli sme sa na niečom, čo je životaschopné, je to užitočné na preklenutie tej priepasti, ktorú tu máme a zachraňuje to terajšiu situáciu,“ povedal Grossi po návrate z Iránu, kde rokoval o spôsobe pokračovaní spolupráce. „Je to rozumný výsledok,“ dodal podľa agentúry DPA. Technická dohoda podľa neho platí zatiaľ na tri mesiace. „Do tej doby snáď bude možné dospieť k obsiahlejšiemu dojednaniu,“ dúfa šéf MAAE.

Grossi sa v Iráne stretol s predstaviteľmi islamskej republiky v snahe presvedčiť ich, aby Teherán naďalej dodržiaval takzvaný dodatočný protokol, ktorý agentúre umožňuje účinne kontrolovať iránske jadrové zariadenia. Irán oznámil vypovedanie protokolu k utorku (23. 2.).

Výzva pre USA

Grossiho návšteva sa uskutočnila v čase, keď sa Teherán snaží prinútiť administratívu amerického prezidenta Joea Bidena k návratu k jadrovej dohode, ktorú jednostranne vypovedal jeho predchodca Donald Trump v roku 2018 a obnovil protiiránske sankcie. Teherán v reakcii na to začal porušovať ustanovenia dohody.

Šéf iránskej diplomacie Zarifa uviedol, že sledovacie kamery MAAE budú vypnuté napriek Grossiho návšteve, lebo tak stanovil zákon schválený iránskym parlamentom. „Všetky naše kroky možno zvrátiť,“ povedal Zarifa v prejave, ktorý vysielala stanica Press TV.

Zákon okrem iného obmedzil možnosti MAAE podnikať krátkodobé a rýchle návštevy iránskych prevádzok. Podľa AP je Zarífovo oznámenie o vypnutí kamier doteraz najkonkrétnejším vyjadrením Iránu ohľadne toho, aké kroky podnikne, až dodatočný protokol s MAAE prestane dodržiavať.

Teherán dúfa, že sa Bidenova administratíva vráti k dohode a zruší sankcie, takže Irán potom bude znova dodržiavať dohodu. Spojené štáty ale trvajú na tom, že prvý krok musí urobiť Irán a musia sa vrátiť k rokovaciemu stolu. Podľa Teheránu je ale potrebné najprv zrušiť sankcie.

Protokol MAAE s Iránom predpokladá, že agentúra bude môcť „obstarávať a analyzovať denne státisíce snímok“ zo svojho dômyselného kamerového systému inštalovaného na iránskych jadrových zariadeniach. MAAE okrem toho nechala na iránske jadrové zariadenia umiestniť okolo 2 000 pečatí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet