Na hlavný obsah

Izrael chce výhody pre zaočkovaných. Zavedie takzvané zelené pasy

Tým, ktorí odmietnu vakcínu, sa skomplikuje bežný život.

Izrael chce výhody pre zaočkovaných. Zavedie takzvané zelené pasy
Očkovanie v Izraeli. Foto: TASR/AP

Izraelská vláda sa snaží urýchliť spomaľujúce sa tempo očkovania proti covidu-19 plánom, podľa ktorého by mali zaočkovaní ľudia jednoduchší prístup do reštaurácií, hotelov či posilňovní alebo na kultúrne podujatia. Informoval o tom vo štvrtok (11. 2.) spravodajský server The Times of Israel.

Dôrazné odporúčanie

Ministerstvo zdravotníctva navrhuje otvoriť posilňovne či múzea od 23. februára a reštaurácie začiatkom marca, avšak pod podmienkou zlepšenia epidemickej situácie a vakcinácie určitého percenta obyvateľov krajiny.

„Dôrazne odporúčam každému, kto chce opäť navštevovať hotely, posilňovne či niektoré kultúrne podujatia, aby sa nechal zaočkovať,“ vyzval Izraelčanov minister zdravotníctva Juli Edelstein. Uviedol, že čoskoro budú zavedené takzvané zelené pasy, ktoré uľahčia zaočkovaným ľuďom návštevu verejných podujatí či cestovanie bez nutnosti karantény. Dodal, že hoci musia byť základné služby dostupné pre všetkých, niektoré akcie je možné obmedziť povinnosťou zaočkovania.

Vakcína alebo čerstvý test

Televízna stanica Channel 12 v stredu (10. 2.) uviedla, že vláda chystá sťažiť prístup do posilňovní, hotelov či reštaurácií tým, ktorí odmietnu očkovanie. Zakázať nezaočkovaným ľuďom vstup do týchto verejných priestorov síce nie je legálne, je ale možné zaviesť povinnosť predloženia testov, ktoré sú maximálne dva či tri dni staré.

Podľa izraelskej televízie, ktorá citovala nemenovaného úradníka z ministerstva zdravotníctva, môže vláda v snahe podporiť očkovanie sťažiť dostupnosť testov obmedzením testovacích miest či zavedením poplatkov za ne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet