Na hlavný obsah

Izrael po úspešnej prvej fáze testov predstavil nádejný liek proti koronavírusu

Stav pacientov sa výrazne zlepšil v priemere už po štyroch dňoch.

Izrael po úspešnej prvej fáze testov predstavil nádejný liek proti koronavírusu
Muž a žena s ochranným rúškom sa prichádzajú zaočkovať vakcínou proti ochoreniu COVID-19 do vakcinačného centra v Jeruzaleme. (4. januára 2020) Foto: TASR/AP

V Izraeli oznámili výsledok prvej fázy klinickej štúdie výskumu lieku proti koronavírusu. Zúčastnilo sa jej 35 ľudí so stredným alebo ťažkým priebehom ochorenia. Stav pacientov sa po päťdňovej liečbe spočívajúcej v inhalácii lieku raz denne výrazne zlepšil a v priemere za štyri dni mohli byť prepustení z nemocnice.

Na stredajšej (17. 2.) tlačovej konferencii usporiadanej v Jeruzaleme o tom informoval vedúci výskumu Nadir Arber a šéfka výskumného laboratória Širan Šapiraová z Ichilovovej nemocnice v Tel Avive.

Zabráni prehnanej imunitnej reakcii

Terapia označená ako EXO-CD24 dokáže zastaviť takzvanú cytokínovú búrku, pri ktorej sa imunitný systém vymkne spod kontroly a vyvolá prehnanú imunitnú reakciu. Telo pri nej produkuje látky, ktoré ho napokon zabíjajú. V prípade ochorenia COVID-19 sa tak deje u piatich až siedmich percent pacientov, búrka napáda pľúca a vyvolá ťažké dýchacie problémy.

Liek je založený na exozómoch, ktoré sa uvoľnia z bunkových membrán a použijú k medzibunkovej komunikácii. Exozómy sa obohacujú o proteín označený CD24, ktorý má významnú úlohu pri regulácii imunitného systému.

V rámci štúdie rozdelili pacientov do štyroch skupín. V troch skupinách bolo po päť pacientov, v jednej 20. Dostávali dávky lieku od minimálnej po maximálnu. Konkrétne išlo o pacientov vo veku 37 až 77 rokov, pričom 33 percent z nich boli ženy. V jednom prípade bola liečba prerušená. Stav pacientov sa kontroloval po siedmich a následne po 35 dňoch od skončenia liečby.

Bez vedľajších účinkov

Liečebná látka sa aplikuje formou jednej inhalačné dávky jedenkrát denne po dobu päť dní. Podľa výskumníkov má dva hlavné významné účinky – bráni prehnanej sekrécii cytokínov a dostáva sa priamo do pľúc, takže nevyvoláva vedľajšie účinky ako látky podávané injekčne alebo ústami.

Arber na prezentácii uviedol, že liek možno vyrobiť rýchlo a lacno, takže ho bude schopná vyrobiť akákoľvek farmaceutická firma. Upozornil však, že zatiaľ sa neuskutočnila ďalšia fáza testov. V nej sa výsledky porovnajú s kontrolnou skupinou, ktorá dostane placebo. V prípade ďalších fáz testov sa počíta s účasťou oveľa väčších skupín pacientov.

O výskum sa podľa Arbera zaujíma aj izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ktorý prisľúbil podporu. Má záujem komunikovať aj so zástupcami iných krajín, vedúci výskumu medzi nimi spomenul aj Českú republiku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet