Na hlavný obsah

Izrael začína s uvoľňovaním opatrení, špeciálne výnimky budú mať zaočkovaní

Krajina postupne otvorí školy.

Izrael začína s uvoľňovaním opatrení, špeciálne výnimky budú mať zaočkovaní
Izraelské teenagerky sa fotia po tom, ako dostali vakcínu od konzorcia Pfizer a BioNTech proti ochoreniu COVID-19 v súvislosti s kampaňou, ktorá má mladých Izraelčanov povzbudiť k očkovaniu. Foto: SITA/AP

Izrael začne od nedele (21. 2.) postupne otvárať nákupné strediská a iné zariadenia, avšak niektoré budú prístupné len osobám, ktoré už prekonali COVID-19 alebo sú proti nemu zaočkované. V utorok (16. 2.) o tom informovala agentúra DPA.

Tamojšia pandemická komisia v pondelok (15. 2.) večer schválila plán postupného uvoľňovania epidemiologických opatrení zavedených v rámci v poradí už tretieho izraelského lockdownu.

„Plán bol v princípe schválený. Nariadenia budú schválené, hneď ako budú pripravené,“ uviedli kancelária izraelského premiéra a ministerstvo zdravotníctva v spoločnom vyhlásení.

Zaočkovaní budú môcť ísť aj do telocviční či na plavárne

Školy sa od nedele začnú otvárať v súlade s tzv. covidovým semaforom, ktorý jednotlivé mestá zaraďuje do zelených, žltých, oranžových, či červených kategórií v závislosti od počtu prípadov nákazy.

Do tried sa vrátia žiaci v posledných dvoch triedach základných a stredných škôl v zelených a žltých mestách, ale aj v oranžových mestách, ktoré zaočkovali najmenej 70 percent svojich obyvateľov. Podobnými pravidlami sa riadia aj nižšie ročníky základných škôl a škôlky, ktoré sú otvorené od 7. januára.

Nákupné centrá, trhy, butiky, múzeá, knižnice a synagógy sa taktiež otvoria v nedeľu, musia však dodržiavať prísne opatrenia proti šíreniu koronavírusu SARS-CoV-2.

Osoby zaočkované oboma dávkami vakcíny proti covidu dostanú špeciálny certifikát, ktorý im umožní využívať aj ďalšie zariadenia. Títo ľudia budú môcť navštevovať telocvične, plavárne, kultúrne a športové podujatia, jarmoky či výstavy a ubytovávať sa v hoteloch. Reštaurácie v ubytovacích zariadeniach budú však naďalej zatvorené.

Tretí lockdown bol v židovskom štáte zavedený 27. decembra a odvtedy ho štyrikrát predĺžili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet