Na hlavný obsah

Jeden výdych a výsledok za niekoľko sekúnd. Poľsko má nový systém na detekciu koronavírusu

Prístroj ešte nie je schválený.

Za „pýchu celej Poľskej republiky“ označil prezident Andrzej Duda prototyp zariadenia, ktoré je schopné rozpoznať nákazu koronavírusom v dychu človeka. Poľský prístroj podľa hlavy štátu funguje podobne ako testery, ktorými dopravní policajti kontrolujú, či vodiči nie sú pod vplyvom alkoholu. Keďže prístroj teraz čakajú testy a proces schvaľovania, verejnosti zatiaľ nie je dostupný.

„Fúknete do otvoru a doslova po niekoľkých sekundách sa na displeji objaví výsledok. To robí skutočne skvelý dojem,“ vyhlásil Duda podľa agentúry PAP po tom, čo si prístroj osobne vyskúšal – s negatívnym výsledkom. Prezident ale upozornil, že všetky výsledky sú ešte „neoficiálne“.

Dúfa, že zariadenie pomôže ochrániť mnoho ľudí pred nákazou a uľahčí život celej spoločnosti. „Verím, že po skúškach, ktoré čoskoro začnú, bude môcť začať hromadná výroba zariadení, ktoré preslávia firmu po celom svete. Ide o niečo, čo ešte doteraz, pokiaľ viem, nikto nestvoril. Je to skutočná revolúcia,“ zdôraznil Duda pri štvrtkovej (11. 2.) návšteve sídla spoločnosti v obci Zaczernie na juhu krajiny.

Firma ML System až doteraz vyrábala hlavne fotovoltaické panely. Ďalšie testy majú podľa šéfa firmy preveriť predovšetkým citlivosť a spoľahlivosť prístroja. Už teraz však nešetril slovami chvály, vrátane výrazov „inovatívny a geniálny“ – a to aj vzhľadom na doterajšie metódy zisťovania nákazy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet