Na hlavný obsah

Jelene sa utopili v jazere, vyplašili ich zrejme zberatelia parožia

Hasičom sa podarilo zachrániť zhruba 15 zvierat.

Skoro 20 jeleňov uhynulo v jazere pri obci Scienne na severozápade Poľska po tom, čo vbehli na ľad a ten sa pod nimi prelomil. Informujú o tom poľské médiá. Nie je vylúčené, že stádo vyplašili petardami zberatelia parožia, ktorí môžu dostať za jeden kilogram v prepočte zhruba 33 eur.

V stredu (3. 2.) vyrazili na pomoc niekoľkým desiatkam jeleňov miestni hasiči a 15 zvierat sa im podarilo zachrániť. Vo štvrtok sa na miesto vrátili, aby z vody vytiahli uhynuté zvieratá, píše web televízie TVN24. Jelene majú podľa lesníkov silný pud sebazáchovy a na ľad by sa sami nevydali, museli tam vbehnúť, keď ich niečo vyplašilo. Zástupca miestneho poľovníckeho zväzu uviedol, že chce podať trestné oznámenie pre podozrenie z týrania zvierat.

Lesníci a poľovníci v Poľsku sa už roky stretávajú so zberateľmi parožia, ktoré zhadzujú jelene na sklonku zimy. Portál gazeta.pl uvádza, že zberatelia zvyknú nastražiť rôzne pasce. Na zem nasypú červenú repu a nad ňu nastražia vetvy, aby sa do nich jelene zasekli parožím, ktoré im následne spadne. Niekedy medzi stromy dokonca natiahnu sieťky a laná.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet