Na hlavný obsah

Koalícia zvažuje, ako by mohla zvýšiť vplyv štátu v Slovenských elektrárňach

Väčšinový podiel v nich majú súkromní akcionári.

Koalícia zvažuje, ako by mohla zvýšiť vplyv štátu v Slovenských elektrárňach
Na snímke tabuľa pred vchodom do budovy spoločnosti Slovenské elektrárne. Foto: TASR

Vládne hnutie Sme rodina otvára otázku na odkúpenie pohľadávky od ruskej banky Sberbank, ktorá elektrárňam požičala na dostavbu III. a IV. bloku Mochoviec stovky miliónov eur. Hnutie je presvedčené, že Slovensko by si za relatívne málo peňazí posilnilo vplyv v elektrárňach. Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) odkazuje, že štát na podobné transakcie nemá peniaze. Šéf financií Eduard Heger (OĽANO) však takúto jednoznačnú odpoveď nedáva.

Slovenské elektrárne sprivatizovali v roku 2005 počas druhej vlády Mikuláša Dzurindu. Taliansky Enel vtedy získal za takmer 840 miliónov eur dve tretiny akcií a stal sa ich väčšinovým vlastníkom. Zvyšok kontroloval štát. Neskôr vstúpil do elektrární ďalší súkromník – český Energetický a průmyslový holding (EPH). Taliani sa spolu s EPH sústredili na dostavbu III. a IV. bloku Mochoviec, ktorá doteraz nie je hotová, pričom investovali nemalé peniaze – najnovšie prihodili k záverečnému účtu takmer 1,5 miliardy eur.

Okrem toho si elektrárne museli požičať, najväčším veriteľom je ruská Sberbank. A tu nastupuje na scénu koalícia, respektíve vládne hnutie Sme rodina. Podľa podpredsedu Petra Pčolinského by sa mal štát pokúsiť dlh od Rusov odkúpiť a zvýšiť tak svoj vplyv v Slovenských elektrárňach.

Nemáme peniaze, tvrdí rezort hospodárstva

Slovenská republika by mala urobiť všetko pre to, aby elektrárne získala. Pokojne aj odkúpiť pohľadávku od Sberbank, pretože tá pohľadávka je vo výške 900 miliónov eur a bilančná hodnota elektrární je zhruba šesť miliárd, čiže by sme za pomerne málo peňazí vedeli ako štát získať obrovský majetok,“ uviedol pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko Pčolinský.

Túto otázku už podľa neho otvorili na koaličnej rade, k výsledku sa ale lídri zrejme ešte nedopracovali, keďže ministerstvo financií na viaceré otázky Rádiožurnálu odmietlo odpovedať. Podľa ministra hospodárstva však Slovensko na odkúpenie tejto pohľadávky nemá peniaze. „Ja si neviem predstaviť, kde by sme zobrali ďalších 900 miliónov na niečo takéto,“ dodal Sulíkov stranícky kolega a šéf finančného výboru Marián Viskupič.

Sulík avizoval, že štát sa bude otázkou možného zvýšenia svojho vplyvu v elektrárňach zaoberať až po dostavaní III. a IV. bloku Mochoviec. „Slovensko má už dnes možnosť získať 17-percentný balík akcií v Slovenských elektrárňach, ale rovnako aj predkupné právo na získanie všetkých akcií podniku v budúcnosti,“ uviedla hovorkyňa rezortu hospodárstva Katarína Matejková.

EPH: Akcionári o možnom odpredaji nerokujú

Poslanec Róbert Puci, ktorý v súčasnosti pôsobí v mimoparlamentnom Hlase-SD, uviedol, že nad posilnením vplyvu v elektrárňach uvažovali v minulosti aj sociálni demokrati. Otázka, ako tvrdí, stojí, či má štát v súčasnej kríze toľko peňazí.

Dobre si pamätám časy, keď nás vtedy vládni ministri a poslanci  presviedčali o tom, že štát je zlý vlastník, lebo nevie dobre hospodáriť so štátnym majetkom, dnes mám pocit, že sa to otáča,“ dodal k úvahám súčasnej koalície.

Súkromník EPH na margo celej veci odkazuje, že v súčasnosti sa medzi akcionármi nerokuje o možnom odpredaji podielov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika