Na hlavný obsah

Komplikácie po prekonaní covidu sú časté. Každý desiaty pacient má dlhodobé problémy

WHO upozorňuje na takzvaný "dlhý covid."

Komplikácie po prekonaní covidu sú časté. Každý desiaty pacient má dlhodobé problémy
Zdravotný pracovník kontroluje pacienta na jednotke intenzívnej starostlivosti. Foto: TASR

Zdravotné úrady po celom svete musia venovať mimoriadnu pozornosť takzvanému „dlhému covidu,“ uviedla vo štvrtok (25. 2.) európska pobočka Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Podľa nej približne každý desiaty pacient nakazený touto chorobou ešte po 12 týždňoch od infekcie bojuje so zdravotnými problémami.

„Pre Svetovú zdravotnícku organizáciu je to jasná priorita a musí to tak byť pre všetky zdravotnícke úrady,“ vyhlásil na štvrtkovej tlačovej konferencii šéf európskej WHO Hans Kluge. Posťažoval sa pritom, že pacienti s dlhodobými príznakmi ochorenia COVID-19 sa príliš často stretávajú s „nedôverou či nedostatkom pochopenia.“

Zdôraznil, že ľuďom, ktorí majú príznaky dlhý čas, treba načúvať, ak máme pochopiť dlhodobé následky infekcie. Podľa Klugeho stále nie je jasné, prečo u niektorých pacientov ešte mesiace po prekonaní covidu pretrvávajú príznaky ako extrémna únava, dýchacie ťažkosti, ale niekedy tiež vážne neurologické a srdcové problémy.

„Každý desiaty pacient s ochorením COVID-19 sa necíti dobre ani po 12 týždňoch a často ešte oveľa dlhšie,“ upozornil šéf európskej WHO. K pretrvávajúcim ťažkostiam patria aj bolesť hlavy, bolesť na hrudníku, vracajúca sa horúčka, depresia, strata čuchu, hnačka či zvonenie v ušiach, uviedla agentúra AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet