Na hlavný obsah

Kontroly na hraniciach sa začnú neskoro, nepodceňujme mutácie koronavírusu, vyzval Visolajský

Lockdown je viac na papieri ako v realite, uviedol.

Kontroly na hraniciach sa začnú neskoro, nepodceňujme mutácie koronavírusu, vyzval Visolajský
Na snímke zľava Peter Visolajský a Alexandra Bražinová. Foto: TASR/ koláž RTVS

Zavedenie kontrol na hraniciach od pondelka 15. februára (viac tu) je neskorá reakcia, riziká z mutácií koronavírusu sú vážne, nemali by sme ich podceňovať. V relácii Z prvej ruky na Rádiu Slovensko to povedal lekár a člen ústredného krízového štábu Peter Visolajský.

Práve šírenie mutácií a neskoro prijatý lockdown, „ktorý je viac na papieri ako v realite“ označil Visolajský za hlavnú príčinu „katastrofálnych“ výsledkov v nemocniciach. Epidemiologička Alexandra Bražinová z Lekárskej fakulty Univerzity Komenského súhlasila. „Lockdown mal byť prijatý skôr, čísla rapídne stúpali už v novembri.“

Visolajský už nepovažuje britskú mutáciu koronavírusu za „taký“ problém. „Slovenskom prebehla už na začiatku decembra, je tu dominantná, dostupné vakcínu sú funkčné,“ uviedol. Bražinová upozornila, že táto mutácia je infekčnejšia, čo má za následok viac ľudí v nemocniciach, viac pacientov s ťažkým priebehom a viac úmrtí.

Obaja upozornili na možný výskyt juhoafrickej a brazílskej mutácie koronavírusu na Slovensku. Visolajský zopakoval potrebu skoršieho uzavretia a lepšej kontroly hraníc, v prípade podozrenia na výskyt mutácii označil za prioritu trasovanie kontaktov a dôslednú izoláciu ľudí. „Musíme vydržať, kým nezaočkujeme dostatočný počet ľudí,“ uviedol Visolajský s tým, že je veľmi pravdepodobné, že juhoafrický variant je už aj na Slovensku.

Veľa Slovákov pracuje v Tirolsku,“ poznamenal s odkazom na rakúsky región, ktorý je v súčasnej dobe najväčším ohniskom juhoafrickej mutácie v Únii. „Bol by to zázrak, keby táto mutáciu na Slovensku ešte nebola,“ dodala Bražinová s tým, že je žiaduce, aby Slovensko rozšírilo sekvenovanie vzoriek. „Kapacity aj personál máme,“ povedala.

Bražinová označila vakcináciu za „jedinú schodnú cestu na zbrzdenie pandémie.“ Ako príklad jej funkčnosti označila Izrael, kde po očkovaní klesol počet infikovaných aj hospitalizovaných. Visolajský pripomenul, že očkovaním koronavírus nezmizne, zníži sa tým ale počet ľudí v nemocniciach. Ocenil rýchle reakcie farmaceutických spoločností, ktoré prispôsobujú a inovujú existujúce vakcíny tak, aby boli účinné aj proti mutáciám.

Visolajský si myslí, že výroba vakcín na Slovensku by mala byť v záujme štátu, dodal, že bohatšie krajiny musia s očkovaním pomôcť tým chudobnejším, napríklad susednej Ukrajine. „Predpokladám, že by sme to dokázali a je to aj žiaduce,“ doplnila Bražinová.  

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko