Na hlavný obsah

Konzílium odborníkov odporúča respirátory v uzavretých priestoroch aj MHD

Štátne rezervy majú respirátorov dostatok.

Konzílium odborníkov odporúča respirátory v uzavretých priestoroch aj MHD
Zákazníčka si berie respirátor FFP2. Foto: TASR/AP

Konzílium odborníkov odporúča nosenie respirátorov v uzavretých priestoroch a hromadnej doprave. Na stredajšej (3. 2.) tlačovej konferencii to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO).

Ak sa respirátor správne nosí a prilieha k tvári, jeho účinnosť je okolo 98 %, pokiaľ ide človek do priestoru, kde je predpoklad, že by mohol byť v kontakte s infikovaných, tento respirátor by ho mal kvalitne chrániť,“ doplnil Krajčí s tým, že pri mužoch zvyšuje jeho účinnosť aj oholená tvár.

V štátnych hmotných rezervách je respirátorov FFP2 dostatok, priebežne nimi zásobujeme zariadenia sociálnych služieb,“ uviedol minister práce Milan Krajniak (Sme rodina), podľa ktorého je ich dostatok aj na trhu.

Vláda navrhla zavedenie nulovej sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) na respirátory FFP2 a FFP3. „Účelom novely zákona je zabezpečenie lepšej cenovej dostupnosti účinnej ochrany obyvateľstva pred ochorením COVID-19, keďže uplatňovanie nulovej sadzby dane z pridanej hodnoty na vyššie uvedené tovary predpokladá zníženie ceny pre konečného spotrebiteľa,“ uvádza sa v materiáli rezortu financií, ktorý kabinet schválil.

Toto opatrenie by malo platiť do konca apríla. Ministerstvo financií predpokladá, že na rozpočet verejnej správy to bude mať negatívny vplyv vo výške 15 748 570 eur. Nulovú sadzbu DPH na respirátory musí ešte odobriť parlament.

„DPH sme znížili, aby pre výrobcov nebolo výhodnejšie ich predávať v iných krajinách,“ vysvetlil Krajniak.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko