Na hlavný obsah

Korčok nesúhlasí s podmienkami vstupu vodičov do Nemecka, to však neplánuje ustúpiť

Šoféri ich označujú za nereálne.

Korčok nesúhlasí s podmienkami vstupu vodičov do Nemecka, to však neplánuje ustúpiť
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: SITA

Nemecko neustúpi od podmienky negatívneho testu na ochorenie COVID-19 nie staršieho ako 48 hodín pre kamionistov a vodičov individuálnej dopravy. Vo štvrtok (18. 2.) to povedal médiám minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nominant SaS). Šéfovia diplomacie zo Slovenska, Česka a Poľska diskutovali na túto tému s nemeckým rezortným kolegom Heikom Maasom. V tejto veci Slovensko už v sobotu 13. februára poslalo do Berlína diplomatickú nótu.

„Tlmočili sme náš nesúhlas s týmito opatreniami, keďže sa zaviedli a osvedčili zelené pasy z jari, ktoré zabezpečovali plynulosť nákladnej dopravy. Nevideli sme dôvod, aby sa menila filozofia priechodnosti hraníc,“ povedal Korčok s tým, že nie je spokojný s výsledkom rokovania.

Potvrdili sa jeho obavy o dlhých kolónach na hraniciach a tiež prezentoval názor slovenských kamionistov a vodičov, ktorí označili požiadavku 48-hodinového testu za nereálnu. Chcel by preto minimálne jej zvýšenie na 72-hodinovú lehotu a riešenie plánuje hľadať na európskej úrovni.

Kamionisti mali podľa neho problémy aj s registráciou pri uvádzaní adresy karantény v Nemecku. Problém mali aj tí Slováci, ktorí prichádzali do krajiny z Belgicka či Holandska, teda nerizikových oblastí, a to iba preto, že sú občanmi Slovenska.

„Dal som inštrukciu našim zástupcom v Bruseli, aby sme pokračovali a otvárali túto otázku aj na pôde Európskej únie a hľadali riešenie, ktoré nebude spôsobovať tieto problémy,“ dodal.

Od nedele 14. februára v Nemecku platí, že vodiči kamiónov aj individuálnej dopravy potrebujú 48-hodinový negatívny test pri vstupe do krajiny. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko