Na hlavný obsah

Korčok: Sputnik by nemal ísť do členských štátov bez toho, aby ho schválila EMA

Nerozumiem, prečo Sputnik nepožiadal o schválenie v EÚ, tvrdí.

Korčok: Sputnik by nemal ísť do členských štátov bez toho, aby ho schválila EMA
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nominant SaS). Foto: TASR

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) má výhrady voči tomu, že by sa ruská vakcína proti koronavírusu Sputnik V dostala do členských štátov EÚ bez toho, aby ju schválila Európska agentúra pre lieky (EMA). V stredu (17. 2.) večer to vyhlásil prostredníctvom sociálnej siete.

Šéf rezortu diplomacie preto žiada Európsku komisiu, aby okamžite vyzvala výrobcov Sputnika na dodanie potrebných podkladov na certifikáciu ich vakcíny. Korčok zdôraznil, že Sputnik neodmieta preto, „lebo je to ruská vakcína“.

„Ak totiž európskou certifikáciou prešli doteraz všetci výrobcovia vakcín, nerozumiem, prečo Sputnik doteraz nepožiadal o schválenie v EÚ. Práve toto je hlavný dôvod, že okolo Sputnika je veľa politiky a neistoty,“ uviedol.

Na EMA chce počkať aj Remišová

Strana SaS chce, aby minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) začal rokovať s Ruskou federáciou o vakcíne Sputnik. Cieľom má byť potvrdenie jej bezpečnosti a účinnosti Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

Pandemická komisia v utorok (16. 2.) odporučila vláde, aby začala rokovať s ruskou stranou a vzhľadom na závažnú epidemickú situáciu a nedostatok vakcín zaobstarala dostatočné množstvo vakcín Sputnik V.

Vládny kabinet sa má témou zaoberať vo štvrtok (18. 2.). Z koalície sa proti tomu postavila strana Za ľudí, jej predsedníčka Veronika Remišová. Chce počkať na výsledky hodnotenia EMA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko