Na hlavný obsah

Krajčí: Vidíme efekt očkovania. Vakcínu Sputnik V štát možno zaobstará skôr

Pacientov nad 80 rokov je v nemocniciach čoraz menej.

Krajčí: Vidíme efekt očkovania. Vakcínu Sputnik V štát možno zaobstará skôr
Na snímke vpravo minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽANO) a vľavo hlavný hygienik SR Ján Mikas. Foto: TASR

Pandemická komisia odporučila vláde, aby v predstihu zaobstarala dostatočné množstvo ruskej vakcíny Sputnik V. Povedali to v utorok (16. 2.) minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) a prezident spoločnosti infektológov Pavol Jarčuška.

Rozhodnuté môže byť čoskoro

„Vláda môže vo štvrtok (18. 2.) schváliť uznesenie a dôjde k podpisu zmluvy na jej obstarávanie,“ upresnil Krajčí s tým, že Slovensko by malo zintenzívniť tempo očkovania, no nie je k dispozícii dostatok vakcín. Pripustil, že Sputnik V môže krajina nakúpiť skôr a začať očkovať po tom, čo bude schválený. „Záujem je enormný, nemôžeme zaháľať. Je dôležité mať vakcínu k dispozícii a začneme očkovať vtedy, keď budeme mať potvrdenie, že je dostatočne bezpečná. Ak by sa potvrdil opak, bude o ňu záujem v iných krajinách.“

„Ak by bola vakcína Sputnik V registrovaná Európskou agentúrou pre lieky (EMA), bolo by vhodné, aby sme ju už mali zazmluvnenú vopred,“ nadviazal Jarčuška na slová šéfa rezortu zdravotníctva. Pripustil však aj inú možnosť. „Musíme dostať dáta o tom, ako sa vyrába a nemuseli by sme čakať, kým ju schváli EMA,“ dodal.

Viditeľný efekt

Podľa Krajčího je na Slovensku viditeľný efekt očkovania. Poukázal na to, že klesá počet pacientov v nemocniciach vo veku od 80 do 90 rokov. Zároveň však narástol počet hospitalizovaných pacientov vo veku od 51 do 60 rokov. Dôvodom je britská mutácia koronavírusu. „Efekt očkovania vidieť aj na počte infikovaných zdravotníkov, ktorý klesá, a teda čoraz viac zdravotníkov sa postupne vracia do práce. Zaočkovaných je tiež 30 % učiteľov,“ spresnil.

Štrnásťdňová incidencia je stabilná, hospitalizovaných neustále pribúda a stúpol aj počet pacientov na umelej pľúcnej ventilácii. Momentálne je voľných 712 lôžok s kyslíkom a 52 voľných lôžok pre pľúcnu ventiláciu. Na koronavírus umiera v priemerne 108 ľudí za deň.

Za súčasnú situáciu podľa Krajčího môže aj to, že sa nezaviedol prísny lockdown ešte pred Vianocami. „Je mi ľúto, že sa oveľa prísnejšie nepostupovalo oveľa skôr. Na vládu som doniesol zástupcu konzília, urobil som maximum pre to, aby sme vysvetlili členom vlády, čo nám hrozí a aká bude ďalšia prognóza. To, čo sme vtedy rozprávali, sa viacmenej do bodky naplnilo. Členovia vlády ma prehlasovali.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko