Na hlavný obsah

Kúpeľná liečba po prekonaní covidu? Na Slovensku možno už o dva týždne

Štát sa chce postarať o pacientov s následkami ochorenia.

Kúpeľná liečba po prekonaní covidu? Na Slovensku možno už o dva týždne
Štát chce pacientom umožniť postcovidovú liečbu v kúpeľoch. Foto: TASR

Ministerstvo zdravotníctva pripravuje plán starostlivosti o pacientov s následkami po ochorení COVID-19. To podľa lekárov a vedcov v mnohých prípadoch zanecháva dlhodobý negatívny dosah na zdravie ľudí, ktorí ho prekonali. Ministerstvo rokuje s Asociáciou slovenských kúpeľov a aktívne pripravuje legislatívnu zmenu. Informovala o tom hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Odborníci z ministerstva zdravotníctva so zástupcami kúpeľov prerokúvajú primárne diagnózy, ktoré by sa mali preplácať zo strany zdravotných poisťovní v kúpeľnej postcovidovej liečbe. „Diskutujeme o tom, pre aký okruh pacientov a s akými konkrétnymi diagnózami by mala byť kúpeľná liečba poskytovaná,“ uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO).

„V súčasnosti navrhujeme jednu indikáciu, ktorá sa týka problémov s dýchacími cestami. Vedieme naďalej odborné diskusie aj o tom,  aby sa takýto zoznam rozšíril,“ povedal Peter Stachura, štátny tajomník ministerstva zdravotníctva, ktorý rokuje so zástupcami kúpeľov.

Možnosťou kúpeľnej liečby po prekonaní COVIDU-19 sa zaoberá novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti uhrádzanej na základe verejného zdravotného poistenia. Tá je aktuálne vo vnútrorezortnom pripomienkovom konaní. Ministerstvo zdravotníctva by chcelo pacientom umožniť postcovidovú liečbu v kúpeľoch čo najskôr. Ak materiál prejde zrýchleným legislatívnym konaním, takáto starostlivosť by mohla byť reálna v praxi už o dva týždne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko