Na hlavný obsah

Kysel chce efektívne vyšetrovať ekonomickú trestnú činnosť, Lipšic vidí šancu posunúť spravodlivosť dopredu

Obaja upozorňujú na extrémistickú kriminalitu.

Kysel chce efektívne vyšetrovať ekonomickú trestnú činnosť, Lipšic vidí šancu posunúť spravodlivosť dopredu
Kandidáti na špeciálneho prokurátora - vľavo Peter Kysel a vpravo Daniel Lipšic. Foto: TASR, koláž: RTVS

Pondelkové (1. 2.) vypočutie kandidátov na šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) pred Ústavnoprávnym výborom Národnej rady SR sa skončilo. Ten vypočul dvoch zo štyroch kandidátov – prokurátora ÚŠP Petra Kysela a advokáta Daniela Lipšica.

Kysel upozorňuje na motiváciu konania kajúcnikov

Kysel upozornil na formy latentnej trestnej činnosti extrémizmu, ktorá sa pácha na sociálnych sieťach. Trestné konanie však považuje za „bič, ktorý plieska na konci“. Základ je podľa neho vo vzdelávaní a výchove k demokratickým princípom. Debata vo verejnosti o extrémistickej trestnej činnosti a zefektívnení činnosti ÚŠP je trochu emočne sýtená a nepochopená. „Celá zmena na ÚŠP mala spočívať v tom, že sa zlúčia dve oddelenia, a to oddelenie organizovaného zločinu terorizmu a medzinárodnej kriminality s oddelením extrémizmu. Nebola žiadna idea zo strany generálneho prokurátora ani nikoho v úrade zrušiť stíhanie trestných činov extrémizmu,“ skonštatoval v súvislosti so zámermi o zmene organizácie na ÚŠP. Je potrebné zefektívniť fungovanie úradu a zlepšiť manažment spisov.

Kyselovi tiež chýba program na odhaľovanie ekonomickej trestnej činnosti, ktorý spočíva napríklad v detekovaní podozrivých finančných machinácii. Umožnilo by to vyšetrovať ekonomickú trestnú činnosť hneď a nie po niekoľkých rokoch, keď sa pretvára.

Kysel odpovedal aj na aktuálne otázky o dĺžke väzby, či o takzvanom inštitúte kajúcnika. Pripomenul, že inštitút spolupracujúcej osoby nie je na Slovensku novinkou. „Má svoje výhody aj svoje nesporné riziká. Je nevyhnutné skúmať motiváciu takejto osoby, či vypovedá s úmyslom, ktorý zákon predpokladá. To znamená, že bude vypovedať o svojej trestnej činnosti, ktorú páchala s inými osobami, a tým pádom pomôže usvedčiť ďalších páchateľov,“ vysvetlil. Spôsob väzby na Slovensku podľa vlastných slov nepovažuje za najideálnejší, ale zdôraznil, že ho môžu preskúmavať v troch inštanciách. Väzbu v súčasnosti preskúmava prokurátor, prvostupňový aj odvolací súd.

Lipšic: Prokurátor je na to, aby napĺňal zákon

Lipšic sa rozhodol kandidovať preto, lebo má pocit, že v súčasnosti je na to vhodná doba, a to aj vďaka zmenám v prokuratúre, súdnictve aj politike. Vidí tu šancu posunúť spravodlivosť dopredu. V minulosti podľa Lipšica taká šanca neexistovala. Zdôrazňuje, že „tento boj nie je zďaleka vyhratý“. „Buď sa vrátime späť do systému našich ľudí, alebo spravíme krok ďalej v trestnej spravodlivosti,“ poznamenal bývalý minister vnútra či spravodlivosti.

V prípade úspešnosti svojej kandidatúry by Lipšic vykonal na ÚŠP audit a diskutoval by o tom, ako zachovať špecializáciu a väčšiu vyváženosť medzi jednotlivými prokurátormi. Na boj s extrémistickými deliktami je podľa neho potrebná špecializácia a hoci pomôže trestné právo, „na konci dňa je kľúčové vzdelanie“. Ľudia, ktorí šíria klamstvá o holokauste, by mali byť podľa neho na okraji spoločnosti. „Majú mimoriadne nízku empatiu,“ skonštatoval s tým, že radikálne názory sa vyskytujú častejšie. Lipšic tiež tvrdí, že jeho názor na slobodu prejavu sa nezmenil, no prokurátor musí podľa neho verne aplikovať to, čo je v zákone. „Prokurátor je na to, aby zákon napĺňal, nie na to, aby ho tvoril,“ skonštatoval.

V súvislosti s problematikou vzatia do väzby si myslí, že najmä sudcovia Špecializovaného trestného súdu veľmi starostlivo posudzujú, či sú naplnené dôvody na väzbu, pretože ide o enormný zásah do osobnej slobody. „Myslím si, že rozhodnutia tomu nasvedčujú,“ skonštatoval.

Vypočúvanie prokurátorov bude pokračovať aj v utorok (2. 2.), môžete ho sledovať naživo na webe RTVS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko