Na hlavný obsah

Lekárom aj primátorom dochádzajú sily. Mestá už nevedia zaručiť plynulé testovanie

Únia miest chce informácie o britskej mutácii koronavírusu.

Lekárom aj primátorom dochádzajú sily. Mestá už nevedia zaručiť plynulé testovanie
na snímke minister zdravotníctva Marek Krajčí a rokovanie Únie miest. Foto: TASR, koláž: RTVS

Únia miest Slovenska (ÚMS) v súvislosti s otváraním škôl vyzvala ministra zdravotníctva SR Mareka Krajčího (OĽANO), aby najneskôr do piatka (5. 2.) večera zabezpečil podpis rozhodnutí o zriadení súkromných mobilných odberných miest (MOM) pre zrýchlenie procesu testovania obyvateľov. Mestá upozorňujú, že nevedia zaručiť, či od budúceho víkendu budú vedieť alebo chcieť zabezpečiť testovanie obyvateľstva na ochorenie COVID-19. Argumentujú tým, že zdravotníkom, lekárom, ako aj primátorkám a primátorom, dochádzajú sily.

„Veríme, že dnes večer alebo zajtra ráno budeme mať k dispozícii jasný manuál o otváraní škôl a škôlok. Mestá zároveň vítajú, že v rámci otvárania škôl je uplatnený tzv. COVID automat, čo v praxi znamená, že je na rozhodnutí mesta a samosprávy v spolupráci s krízovým štábom mesta a regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva, či sa školy, vzhľadom na aktuálnu epidemickú situáciu, rozhodnú otvoriť alebo nie,“ vyjadrila sa hovorkyňa ÚMS Daniela Piršelová.

Únia tiež verí, že najneskôr budúci týždeň oznámi Krajčí všetkým mestám a obciam informácie, v akom percente je v krajine zastúpený infekčnejší britský kmeň koronavírusu. „Vítame, že zároveň bola splnená požiadavka ÚMS, aby boli učitelia, pedagogickí a nepedagogickí pracovníci prioritne zaočkovaní a aby bola takto zabezpečená ochrana ich zdravia a života,“ doplnila Piršelová.

Krajčí reagoval, že na základe výzvy ministerstva ide najmä o súkromníkov, ktorí sa prihlásili, aby mohli otvoriť MOM a prihlásiť sa mohli aj samosprávy. „Ale väčšina z nich sú súkromníci, ktorí zabezpečili všetko to, čo majú mať, aby sa stali poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti, vydokladovali to, a tým pádom splnili podmienky. A ministerstvo zdravotníctva s nimi podpísalo zmluvu.“

Vláda v stredu (3. 2.) oznámila schválenie sprísnenia COVID automatu pre to, aby sa mohli od pondelka 8. februára otvoriť školy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko