Na hlavný obsah

Libanonský súd odvolal hlavného vyšetrovateľa výbuchu v Bejrúte

Obvinil premiéra aj troch bývalých ministrov.

Libanonský súd odvolal hlavného vyšetrovateľa výbuchu v Bejrúte
Príbuzní obetí volajú po dôslednom vyšetrení príčin explózie. Foto: SITA/AP

Libanonský súd vo štvrtok (18. 2.) odvolal hlavného vyšetrovateľa vlaňajšieho výbuchu v bejrútskom prístave Fádího Savána. Pri minuloročnej augustovej explózii skladu so zle uloženým dusičnanom amónnym prišlo o život viac ako 200 ľudí a 6 000 osôb utrpelo zranenia. Saván obvinil úradujúceho premiéra Hasana Dijába a troch bývalých ministrov z nedbanlivosti, za ktorú zaplatili svojimi životmi stovky ľudí. Na jedného z ministrov vydal v stredu (17. 2.) zatykač, vo štvrtok ho chcel vypočuť.

Prípad je opäť na začiatku

Ochrancovia ľudských práv rozhodnutie súdu o odvolaní hlavného vyšetrovateľa kritizovali. „Je to zosmiešňovanie justície a urážka obetí výbuchu. Po viac ako šiestich mesiacoch sme zase úplne na začiatku (vyšetrovania),“ oznámila Ája Madžzúbová z organizácie Human Rights Watch. Ako napísala agentúra AP, medzi príbuznými obetí prevláda skepsa, že niekedy bude prípad nezávisle vyšetrený, pretože v Libanone panuje po desaťročia kultúra beztrestnosti.

Odvolací súd požiadal o vymenovanie nového hlavného vyšetrovateľa. Dvaja z obvinených v decembri obvinili Savána z porušenia právneho a ústavného konania a požadovali jeho odvolanie. Súd sa sťažnosťou zaoberal a v januári oznámil, že vec posudzuje, ale že Saván má v práci pokračovať. Detaily svojho štvrtkového rozhodnutia súd nezverejnil. Podľa informovaných zdrojov sú tak všetky predvolania, ktoré nariadil Saván voči podozrivým, zrušené. O jeho nástupcovi má rozhodnúť minister spravodlivosti.

Kaján Tlajs, ktorého 40-ročný brat pri výbuchu zahynul, povedal, že Saván bol na stope hlavných politických vinníkov. „Veľa sme si od Savána sľubovali. Vyvíjali na neho ale veľký politický tlak. Akonáhle začal predvolávať vysokých predstaviteľov, dalo sa predpokladať, že sa ho zbavia alebo mu tú prácu odoberú,“ povedal Tlajs.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet