Na hlavný obsah

Linhart nepodporí predĺženie núdzového stavu. Je to hazard a obchodovanie so zdravím, odkazuje Šipoš

Poslanec Sme rodina kritizuje aj komunikáciu vlády.

Linhart nepodporí predĺženie núdzového stavu. Je to hazard a obchodovanie so zdravím, odkazuje Šipoš
Na snímke poslanec Patrick Linhart (Sme rodina). Foto: TASR

V koalícii sa začínajú ozývať prvé hlasy, ktoré sú výrazne nespokojné s vládnou politikou boja proti koronavírusu. Súdržnosť štvorlístka v tejto otázke preverí pravdepodobne už čoskoro parlamentné hlasovanie o predĺžení núdzového stavu. Koaličné kluby v národnej rade plánujú otvoriť túto tému v nasledujúcich dňoch, zatiaľ však prevláda názor, že núdzový stav je naďalej potrebný.

S prekvapivou kritikou na adresu nedávneho rozhodnutia vládneho kabinetu o ďalšom 40-dňovom predĺžení núdzového stavu prišiel poslanec Sme rodina Patrick Linhart. Na sociálnej sieti otvorene napísal, že to považuje za nezmyselné a preto za neho nezahlasuje. Práve poslanci dávajú definitívny súhlas na predĺženie núdzového stavu. Ak by ho odmietli, skončil by sa. Koaličný poslanec si pri oznámení svojho rozhodnutia pritom nedával servítku pred ústa.

Vláda si nebude robiť z poslancov tlačítka. My zákonodarci sme tu na to, aby sme usmerňovali a kontrolovali vládu a nebudem skákať podľa chaotických a narýchlo prijímaných opatrení,“ napísal a dodal, že už ani sám nerozumie opatreniam, ktoré sa v dôsledku pandémie prijímajú. „Mám plné zuby nedostatočnej a zle zvládnutej komunikácie s občanmi,“ dodal Linhart.

Pčolinský: Ide o čisto osobný názor

Jeho stranícky kolega, podpredseda hnutia Sme rodina Peter Pčolinský, odmieta, že by boli rozdelení na dva tábory a slová Linharta označil za jeho čisto osobný názor. Pravdou však je, že poslanecký klub hnutia k tejto otázke ešte nezasadal. „S niečím sa súhlasiť dá, s niečím nesúhlasím, čiže ja by som to vôbec nevidel tragicky,“ uviedol Pčolinský pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Podobné vyhlásenia považuje za „od veci“  predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová. Osobne je presvedčená, že núdzový stav tak, ako ho schválila vláda, je nutný. „Núdzový stav je absolútne kľúčový najmä pri nemocniciach, kde sa situácia nezlepšuje,“ povedala.

Na snímke poslankyňa Anna Zemanová (SaS).Foto: TASR
Foto: TASR

Hnutie OĽANO zatiaľ neeviduje podobne kritické pohľady, ako sa objavili u ich koaličného partnera. „V tejto ťažkej situácii je to hazard a obchodovanie so zdravím,“ povedal Michal Šipoš, predseda poslaneckého klubu.

Núdzový stav je nezmysel, mieni Fico

Najmenšia koaličná strana Za ľudí zase tvrdí, že sa zariadia podľa odporúčaní odborníkov. „Budeme postupovať podľa toho, čo navrhnú odborníci,“ uviedla šéfka strany a ministerka investícií Veronika Remišová.

Opozícia vyzýva, aby koaličná väčšina už núdzový stav nepredĺžila. Odvoláva sa na nedávny príklad z Česka, kde snemovňa tento krok odmietla. „Núdzový stav je úplný nezmysel a v Českej republike nebol núdzový stav predĺžený,“ podotkol Robert Fico, predseda Smeru-SD.

V Česku však následne požiadali vládu o vyhlásenie nového núdzového stavu krajskí hajtmanikabinet im vyhovel. U nás by mal parlament rokovať o tejto otázke 24. februára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko