Na hlavný obsah

Matovič: Laboratóriá potvrdili výskyt britskej mutácie u 71 % vzoriek zo stredy

Opätovne pretestovali 1 360 vzoriek.

Matovič: Laboratóriá potvrdili výskyt britskej mutácie u 71 % vzoriek zo stredy
Na snímke zdravotníčka v ochrannom odeve kontroluje rýchlotest so vzorkou počas testovania na COVID-19. Foto: TASR/AP

Laboratóriá potvrdili britskú mutáciu koronavírusu u 71 % z 1 360 vzoriek zo stredy 3. februára. Na sociálnej sieti to v piatok (5. 2.) uviedol premiér Igor Matovič (OĽANO) s tým, že o pretestovanie vzoriek zo stredy s úmyslom zistenia podielu britskej mutácie požiadal Úrad verejného zdravotníctva on.

Dodal, že spracovanie výsledkov ešte prebieha a konečné výsledky budú známe v priebehu piatka. V stredu 3. februára zistili na Slovensku PCR testy 2 077 nových prípadov nákazy koronavírusom.

„Ťažko sa mi to hovorí, ale mimoriadne sa obávam, že vypočuť dnes hlas odborníkov, ktorí považujú otváranie škôl za bezpečné a k tomu zároveň urobiť výnimky podľa návrhov koaličných strán, je príliš veľké riziko, napísal Matovič s tým, že denné prírastky nových infekcií neklesajú napriek lockdownu.

Podľa premiéra taký výrazný podiel britskej mutácie znamená, že „akékoľvek uvoľnenie bez adekvátnych ochranných/kompenzačných opatrení spôsobí nárast pozitívnych prípadov a len zhoršenie situácie.“

Britskú mutáciu koronavírusu odhalili zatiaľ u viac než 90 % aktuálne hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19 v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura Košice, uviedla nemocnica v piatok na sociálnej sieti. Britská mutácia je rozšírená aj v Bratislave, na odberných miestach, ktoré zabezpečoval magistrát, odhalili takmer 50 pozitívnych, mesto následne všetkým ponúklo možnosť nechať sa otestovať presnejšími PCR testami.

„Na pretestovanie prišlo 28 ľudí. U jedného z nich PCR test nepotvrdil pozitivitu (falošne pozitívny). Až u 23 ľudí zo zvyšných 27 bola zistená britská mutácia, čo predstavuje 85 %,“ napísal vo štvrtok (4. 2.) primátor hlavného mesta Matúš Vallo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko