Na hlavný obsah

Matovič na samite V4: Pri ochrane životov by nemala rozhodovať geopolitika

Témou samitu bola pandémia.

Matovič na samite V4: Pri ochrane životov by nemala rozhodovať geopolitika
Na snímke zľava slovenský predseda vlády Igor Matovič, predseda Európskej rady Charles Michel, poľský predseda vlády Mateusz Morawiecki, maďarský predseda vády Viktor Orbán a český predseda vlády Andrej Babiš počas spoločnej fotografie na kráľovskom hrade Wawel pred plenárnym zasadnutím predsedov vlád Vyšehradskej skupiny (V4). Foto: TASR

Pandémiu sa podarí potlačiť len vakcínou, ktorá však musí prísť v dostatočnom množstve. Na stredajšom (17. 2.) samite v Krakove sa na tom zhodli premiéri krajín Vyšehradskej štvorky. Na stretnutí pri príležitosti 30. výročia jej vzniku zaznelo aj to, že pri nákupe očkovacích látok by nemala rozhodovať geopolitika. „Ochrana zdravia a životov s ňou nemôže byť spájaná,“ vyslovil predseda vlády SR Igor Matovič (OĽANO).

„Povinnosťou nás politikov, predstaviteľov krajín, je urobiť všetko pre to, aby chránili život a zdravie našich občanov, bez ohľadu na to, odkiaľ vakcína pochádza. Aby sme ju zabezpečili, samozrejme tak, aby bola bezpečná a účinná,“ doplnil. Tridsať rokov Vyšehradskej skupiny si premiéri Česka, Maďarska, Poľska a Slovenska pripomenuli podpisom slávnostnej deklarácie. Politici sa ale primárne zaoberali súčasnosťou a zhoršujúcou sa pandemickou situáciou.

Pozrite si reportáž RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet