Na hlavný obsah

Matovič zvoláva všetkých odborníkov. Chce vedieť, ako ďalej v boji s pandémiou

Čaká odpovede na otázky.

Matovič zvoláva všetkých odborníkov. Chce vedieť, ako ďalej v boji s pandémiou
Predseda vlády SR Igor Matovič počas tlačovej konferencie na tému: COVID-19, ako ďalej? Foto: SITA

Predseda vlády Igor Matovič (OĽANO) zvoláva na utorok (23. 2.) za „okrúhly stôl“ všetkých odborníkov a vedcov, ktorí majú čo povedať k nepriaznivému vývoju pandémie ochorenia COVID-19 na Slovensku.  „Nemôžeme ďalej čakať,“ povedal na pondelkovej tlačovej konferencii (22. 2.) s tým, že  za deväť a pol týždňa, odkedy majú riadenie v rukách odborníci, sa situácia na Slovensku nezlepšuje.

Matovič poukázal na to, že napriek dlhodobému lockdownu a prijatiu covidového automatu, počty hospitalizovaných pacientov v nemocniciach z týždňa na týždeň rastú. Vyhlásil, že on vypočul volania niektorých ľudí aj prezidentky Zuzany Čaputovej a od polovice už decembra neriadi boj s pandémiou na Slovensku. Zopakoval, že posledné týždne je to len v rukách odborníkov. Poukázal na to, že v iných krajinách, v ktorých prijali lockdown, začali čísla klesať približne po 10 dňoch. „My sme už skoro na 70. dni, včera sme dosiahli rekord v počte hospitalizovaných… Ak pôjdeme touto cestou, počty hospitalizovaných budú zrejme naďalej rásť.“  Pozýva preto k spoločnej diskusii všetky skupiny vedcov, epidemiológov, infektológov, verejných zdravotníkov. „Osobne sa teším na diskusiu medzi nimi a čakám odpovede na otázky, ako zastaviť neustály rast,“ doplnil Matovič.

Matovič by bol rád, keby ministerstvo zdravotníctva udelilo výnimku ruskej vakcíne Sputnik V. Necháva to však na „autonómnom rozhodnutí“ ministra Mareka Krajčího (OĽANO). Bol by ale rád, keby to Krajčí urobil. Otváranie kostolov v aktuálnej situácii by, naopak, považoval za nezodpovedné a „priveľké riziko.“ Diskusiu na túto tému otvoril v nedeľu (21. 2.) na sociálnej sieti minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina). 

Potvrdil, že v utorok (23. 2.) sa chystá na stretnutie s prezidentkou, ktorá v súvislosti s vážnou pandemickou situáciou na Slovensku pozvala do Prezidentského paláca aj predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina). Hovorí, že na stretnutie troch najvyšších ústavných činiteľov ide „s otvorenou mysľou“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko