Na hlavný obsah

Medzi vysokoškolskými študentmi pribúdajú depresie a úzkosti

Psychické zdravie študentov sa pre pandémiu zhoršilo.

Medzi vysokoškolskými študentmi pribúdajú depresie a úzkosti
Na snímke žena s rúškom na tvári sedí v električke, v odraze okna je budova Univerzity Komenského na Šafárikovom námestí v Bratislave. Foto: TASR

Psychické zdravie študentov sa vplyvom pandémie koronavírusu výrazne zhoršilo. Vyplýva to z výskumu Univerzity Komenského (UK) v Bratislave, ktorý poukázal na približne dvojnásobný nárast depresie a úzkosti v porovnaní s rokom 2018. Výsledky v pondelok (22. 2.) na tlačovej konferencii predstavil Michal Hajdúk z Katedry psychológie Filozofickej fakulty UK a Ján Pečeňák, prednosta Psychiatrickej kliniky Lekárskej fakulty UK a UNB.

„Výsledky práce sú výrazným a silným signálom. Je to nárast počtu hlavne pri depresii a úzkosti. Na druhej strane si treba uvedomiť, že je to diagnostika cez internet, s človekom by si bolo treba sadnúť a posúdiť jeho stav,“ skonštatoval Pečeňák. Poznamenal, že do úvahy treba brať fakt, že súčasný stav okolo pandémie sa môže predlžovať a ľudí s problémami tak môže pribúdať. Pripomenul tiež, že vysokoškolské štúdium je veľmi často obdobím, kedy začínajú chronické psychické poruchy pretrvávajúce do dospelosti.

Problémom jej aj nerovnováha medzi súkromným životom a štúdiom

Študenti, ktorí uvádzali zvýšenú mieru depresie a úzkosti, prežívajú intenzívnejšie stres, menej často žiadajú o pomoc iných a majú aj problémy so spánkom. Sú tiež menej spokojní so zdravím či zvládaním školy a pociťujú nepohodu z výučby. Necítia možnosť spoľahnúť sa na blízkych a cítia sa osamelí.

Mnohí študenti by sa v prípade psychických ťažkostí snažili problém vyriešiť sami. Dôvodom by bola finančná záťaž spojená s vyhľadaním odbornej pomoci aj obava z toho, čo by si o nich mysleli iní. Študentom najviac chýba kontakt so spolužiakmi aj chýbajúca rovnováha medzi školou a súkromím. Zamestnanci rovnako uvádzajú zvýšenú nepohodu spojenú s učením. Podobne im chýba kontakt s kolegami či rovnováha medzi prácou a súkromím.

Zistené údaje z výskumu hodnotí prorektor UK pre vonkajšie vzťahy Radomír Masaryk ako vážnu situáciu, ktorej treba venovať význam. Univerzita plánuje napríklad otvoriť nové infocentrum, ktoré by malo ponúkať viaceré služby, vrátane psychologického poradenstva a poradenstva pre študentov so špecifickými potrebami. Do pozornosti dal aj online duchovné poradenstvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko