Na hlavný obsah

Miliónové výpadky na tržbách. Prevádzkovatelia MHD volajú po pomoci štátu

Pre pandémiu koronavírusu prichádzajú o zárobky.

Miliónové výpadky na tržbách. Prevádzkovatelia MHD volajú po pomoci štátu
Zastávka MHD pri Ekonomickej univerzite v bratislavskej Petržalke. Foto: TASR

Situácia vo verejnej doprave je kritická, bez pomoci štátu hrozí rušenie liniek a prepúšťanie. Upozornili na to prevádzkovatelia mestskej hromadnej dopravy (MHD) na Slovensku.

„Po rokovaní prevádzkovateľov MHD v mestách Bratislava, Košice, Prešov a Žilina získal Martin Rybanský, predseda predstavenstva Dopravného podniku Bratislava (DPB), poverenie rokovať s príslušnými ministerstvami o možnej forme štátnej pomoci pre verejnú dopravu,“ uviedla v tlačovej správe hovorkyňa DPB Ľubica Melcerová. „Výpadok tržieb v DPB je enormný a trvá kontinuálne takmer rok,“ doplnila.

Január bol v dôsledku protiepidemických opatrení pre DPB najkritickejší, a to s výpadkom 2,5 milióna eur. Výpadok tržieb DPB sa od začiatku koronakrízy vyšplhal na hrozivých 21 miliónov eur. „Napriek týmto výpadkom sa DPB snaží obyvateľom, ktorí aj napriek obmedzeniam potrebujú naďalej dochádzať do práce, zabezpečiť kvalitnú, spoľahlivú a bezpečnú verejnú dopravu,“ podotkla hovorkyňa a dodala, že situácia je rovnaká v celej krajine.

S rušením liniek hrozí prepúšťanie

Prevádzkovatelia MHD na Slovensku z Bratislavy, Žiliny, Prešova a Košíc sa zhodujú, že situácia je vážna a takýto výpadok tržieb nie je možné sanovať internými úspornými opatreniami.

„Cestujúcim sa snažíme zabezpečiť maximálnu možnú mieru bezpečnosti a chceme sa vyhnúť ďalšiemu obmedzeniu výpravy vozidiel, ktoré by im skomplikovalo každodenné cestovanie,“ uviedol predseda predstavenstva DPB Martin Rybanský.

Dodal, že ak bude nutné vypravovať ešte menej spojov, vodičom MHD, ktorí sú v prvej línii, hrozí namiesto odmien prepúšťanie.

„Navyše, dopravné podniky participujú so svojimi vozidlami a vodičmi na víkendových testovaniach obyvateľov. Apelujeme preto na všetky kompetentné ministerstvá, aby nám podali pomocnú ruku. Bez spoľahlivej a bezpečnej verejnej dopravy mestá nedokážu fungovať a skolabujú,“ doplnil Rybanský.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko