Na hlavný obsah

Minister Budaj chce lepšiu ochranu národných parkov, o pomoc žiada verejnosť a aktivistov

Vo všetkých parkoch by chcel 50 % bezzásahového územia.

Minister Budaj chce lepšiu ochranu národných parkov, o pomoc žiada verejnosť a aktivistov
Na snímke kone plemena norik muránsky v lokalite Vohan na Muránskej planine 17. júna 2020. Foto: TASR

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) by chcel vo všetkých slovenských národných parkoch presadiť 50 % bezzásahového územia. O podporu širokej verejnosti prosí vo videu, ktoré zverejnil na sociálnej sieti s tým, že slovenské národné parky sa umiestnili na treťom mieste v hodnotení najkrajších národných parkov v Európe na medzinárodnom portáli.

Zvýšená ochrana by pomohla rozvoju parkov

S prosbou o podporu sa šéf envirorezortu obrátil na verejnosť a aktivistov, ktorí môžu napísať politikom a podporovať víziu, aby sa národné parky stali samostatnými právnymi jednotkami, ktoré budú mať vlastný program a vlastnú víziu rozvoja. Parky by vďaka tomu nadobudli správu „nad prírodninami, ktoré sú na ich území, a to predovšetkým lesmi“.

Minister ďalej poznamenal, že v súčasnosti sa aj vo vyhlásených národných parkoch „rúbe hlava nehlava, a to je naozaj veľká prehra ochrany prírody“. Dodal, že regióny by sa tak povzniesli sociálne aj kultúrne a mohla by sa v nich posilniť hrdosť na vlastné prírodné dedičstvo.

Najkrajšia je Muránska planina

Britský webový portál saveoneenergy.com, ktorý Budaj citoval, umiestnil Ukrajinu na prvé miesto ako krajinu s najkrajšími národnými parkami v Európe. Druhé miesto získalo Slovinsko. Slovensko získalo tretie miesto a za najkrajší slovenský národný park portál určil Muránsku planinu.

„Skutočne, Muránska planina je najmenej dotknutá developerskými a biznisovými iniciatívami a je to kus krásnej Slovenskej prírody. Aj preto som tam začal iniciatívu za 50 % bezzásahovú zónu,“ dodal minister Budaj.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko