Na hlavný obsah

Minister Krajniak hovorí o otváraní kostolov, odborníci pred takýmto krokom varujú

Účasť na bohoslužbách by podľa ministra pomohla každému.

Minister Krajniak hovorí o otváraní kostolov, odborníci pred takýmto krokom varujú
Na snímke svätá omša v Dóme sv. Alžbety v Košiciach. Foto: TASR

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) si myslí, že je čas na diskusiu o otváraní kostolov. Umožniť ľuďom zúčastňovať sa za prísne vymedzených podmienok bohoslužieb by mohlo pomôcť veriacim aj neveriacim, napísal na sociálnej sieti. Podporu mu okamžite vyjadrila poslankyňa Anna Záborská (OĽANO), odborníci však varujú, že v tejto chvíli na to nie je vhodný čas.

Krajniak poznamenal, že na jeho rezort sa čoraz častejšie obracajú klienti aj zamestnanci zariadení sociálnych služieb s prosbou o duchovnú službu. V zariadeniach s covidom, kde majú aj svojho duchovného, podľa neho hlásia lepšie priebehy ochorenia klientov. „Nie, nemám k dispozícii žiadnu vedeckú štúdiu a dôkazy. Asi sa ale môžeme zhodnúť na tom, že duchovná služba a modlitba ľuďom uškodiť nemôže. A vyzerá to tak, že viacerým ľuďom zjavne pomáha,“ napísal.

Spoločná modlitba nemusí byť spojená so zhromažďovaním sa, reaguje predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová. Dodáva, že epidemická situácia to momentálne neumožňuje. „Teraz sa musíme snažiť, aby sa celé Slovensko začalo zlepšovať, a tým pádom budú aj bohoslužby možné v tých primeraných podmienkach, ako sú nastavené v covidovom automate,“ uviedla pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

O otvorenie kostolov nedávno požiadala aj Konferencia biskupov Slovenska (KBS) s tým, že úplný a dlhodobý celoplošný zákaz bohoslužieb, ako aj praktické znemožňovanie vysluhovania sviatostí, sú neúnosné.  

Odborníci takýto krok neodporúčajú

Epidemiologička Zuzana Krištúfková z konzília odborníkov však hovorí, že práve konzílium po dohovore s KBS v covidovom automate odporučilo v druhom až štvrtom stupni prítomnosť na obradoch, vrátane omší, maximálne šiestim osobám. Momentálne otváranie neodporúča.

„V súčasnej kritickej situácii považujeme akékoľvek uvoľňovanie opatrení za hazard so zdravým aj so životmi. Ja som tiež veriaca a všetkým veriacim odporúčam prejavovať lásku k blížnym tým, že sa s nimi nestretneme, a tak ich ani nenakazíme,“ dodala Krištúfková. O aktuálnom stupni covidového automatu na budúci týždeň by mal informovať minister zdravotníctva na tradičnej utorkovej tlačovej konferencii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko