Na hlavný obsah

Ministri troch európskych krajín rokovali s USA o „reštarte“ vzťahov

Diskutovali o iránskej jadrovej dohode aj pandémii koronavírusu.

Ministri troch európskych krajín rokovali s USA o „reštarte“ vzťahov
Vlajky Spojených štátov amerických a Európskej únie. Foto: TASR/AP

Ministri zahraničia Nemecka, Francúzska, Británie a Spojených štátov chcú „reštartovať“ transatlantické vzťahy. Heiko Maas, Jean-Yves Le Drian, Dominic Raab a Antony Blinken sa na tom zhodli po rokovaní prostredníctvom piatkovej (5. 2.) videokonferencie.

Agentúra AP uviedla, že naposledy sa ministri spomínaných krajín zišli na štvorstrannom rokovaní v apríli 2018.

„Ministri zahraničia sa zhodli, že si želajú obnoviť tradične silné transatlantické partnerstvo a spoločne čeliť globálnym výzvam budúcnosti,“ uvádza sa vo vyhlásení štyroch ministrov. Ich prvé rokovania po nástupe Joea Bidena do úradu amerického prezidenta bolo podľa šéfov diplomacií „konštruktívne“ a nieslo sa „v atmosfére dôvery“.

Ministri rokovali predovšetkým o iránskej jadrovej dohode, od ktorej Spojené štáty v roku 2018 odstúpili. Biden sa chce k dohode vrátiť. Zatiaľ ale medzi Washingtonom a Teheránom nepanuje zhoda, aké kroky k tomu treba podniknúť. Okrem Iránu rokovali aj o pandémii koronavírusu, vzťahoch s Čínou a Ruskom, aktuálnej situácii v Mjanmarsku či klimatickej zmene.

Americký minister zahraničia Blinken mal zdôrazniť odhodlanie USA bojovať proti globálnym výzvam v spolupráci s ostatnými štátmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet