Na hlavný obsah

Mjanmarská polícia rozohnala demonštrantov streľbou, dvaja umreli

Účastníci protestov neveria armáde, ktorá zvrhla vládu.

Mjanmarská polícia rozohnala demonštrantov streľbou, dvaja umreli
Demonštrácie proti vojenskému prevratu rozohnala polícia. Foto: SITA/AP

Polícia a príslušníci armády rozohnali v sobotu (20. 2.) streľbou demonštráciu proti vojenskému prevratu, ktorá sa konala v druhom najväčšom mjanmarskom meste Mandalaj. Na následky strelných zranení zomreli najmenej dvaja ľudia.

„Dvaja ľudia boli zabití a približne 30 ďalších utrpelo zranenia… Polovica zo zranených bola postrelená ostrými nábojmi,“ povedal šéf tamojšieho tímu dobrovoľných záchranárov. Dodal, že jedného chlapca postrelili do hlavy. Nie je jasné či ide o jednu z dvoch obetí na životoch. Najmenej dvoch mŕtvych potvrdil aj iný záchranár, uvádza agentúra AFP.

Polícia strieľala gumovými aj ostrými projektilmi

K incidentu došlo v miestnych lodeniciach. Demonštranti, medzi ktorými boli aj štrajkujúci robotníci, na policajtov pokrikovali a hádzali kamene. Polícia na ich rozohnanie použila gumové projektily, ale aj ostré náboje. Viacero osôb s vážnymi poraneniami previezli do nemocnice, informovala agentúra Reuters. Podľa svedkov zatkli na proteste prinajmenšom desať ľudí.

Pozrite si viac v reportáži RTVS:

K prevratu v Mjanmarsku došlo 1. februára, teda v deň, keď sa mala konať ustanovujúca schôdza nového parlamentu, ktorý vzišiel z novembrových volieb. Armáda následne vyhlásila rok trvajúci výnimočný stav a zadržala popredných predstaviteľov civilnej vlády a ďalších politických lídrov. Puč zdôvodnila podozreniami z volebných podvodov. Vo voľbách drvivo zvíťazila Národná liga za demokraciu (NLD), vedená laureátkou Nobelovej ceny mieru a de facto premiérkou Aun Schan Su Ťij.

Armáda po prevrate dosadila „prechodnú“ vládu, ktorá bude podľa jej vyhlásení pri moci len do nových volieb. Proti prevratu v krajine už dva týždne prebiehajú masové demonštrácie. Protestujúci žiadajú návrat civilnej vlády a tiež prepustenie Aun Schan Su Ťij z väzby.

Celkovo si demonštrácie podľa dostupných informácií dosiaľ vyžiadali prinajmenšom tri obete na životoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet