Na hlavný obsah

Monitor deviatakov by mal po novom rozhodnúť, či žiak ukončí základné vzdelanie

Odborníci aj odborári hovoria o diskriminácii.

Monitor deviatakov by mal po novom rozhodnúť, či žiak ukončí základné vzdelanie
Na ilustračnej snímke preverovanie vedomostí deviatakov. Foto: TASR

Novela takzvaného školského zákona spôsobila medzi odborníkmi veľkú odozvu. V medzirezortnom pripomienkovom konaní je viac ako 1 100 pripomienok, z toho až vyše 700 má byť zásadných. Jedna z najviac kritizovaných zmien je každoročné testovanie deviatakov. Okrem odborníkov sa v tejto súvislosti ozývajú aj odborári.

Ak bolo testovanie deviatakov overením ich vedomostí a schopností, návrh novely ho mení na podmienku ukončenia základného vzdelania. Presnejšie, ak deviatak neprepadne, ukončí deviaty ročník, ak však neurobí na požadovanej úrovni externé testy, nedosiahne štandardy štátneho vzdelávacieho programu pre 2. stupeň základných škôl ISCED 2, a teda napriek ukončenému deviatemu ročníku, nemá ukončené základné vzdelanie a nemôže ísť na strednú školu.

Ministerstvo školstva vysvetľuje, že novou úpravou chce pomôcť žiakom špeciálnych škôl. „Chceme otvoriť dvere k vzdelávaniu pre žiakov špeciálnych škôl s ľahším znevýhodnením. Úspešným absolvovaním testu by mohli ukončiť vzdelávanie na základnej škole a ísť na bežnú strednú školu,“ uviedla Renáta Vítková z rezortného komunikačného odboru pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Odstraňuje diskrimináciu a vytvára ešte väčšiu

Viktor Križo zo Slovenskej komory učiteľov hovorí, že novela v tomto prípade skutočne odstraňuje dlhoročnú diskrimináciu vo vzdelávaní, najmä detí s mentálnym postihnutím, no súčasne vytvára ešte väčšiu, lebo nie všetci urobia testy na požadovanej úrovni. „Posledné testovanie v roku 2019 dopadlo tak, že ho nezvládlo 2 500 deviatakov, to znamená 2 500 deviatakov nám pôjde po základnej škole na úrad práce? Alebo kam pôjdu?“ pýta sa.

Dvetisícpäťsto žiakov je 6,7 % deviatakov. „Podmienky externého testovania sú nastavené tak, že je predpoklad, že ho žiaci zvládnu. V prípade neúspešného testu ho bude môcť žiak absolvovať v opravnom termíne,“ vysvetlila Vítková.

Zmena sa nevidí ani školským odborárom. „Nevidíme v tom prínos, je to obrovská záťaž pre deti a, samozrejme, aj pre pedagógov,“ vyhlásil predseda odborárov Pavel Ondek.

V súčasnosti pokračujú rozporové konania, nie je vylúčené, že po vyhodnotení pôjde novela opäť do medzirezortného pripomienkového konania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko