Na hlavný obsah

Moskovský súd potvrdil väzenie pre Navaľného, trest mu mierne znížil

Vo väzení by mal stráviť približne 2,5 roka.

Moskovský súd potvrdil väzenie pre Navaľného, trest mu mierne znížil
Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj na súde v Moskve. Foto: SITA/AP

Moskovský mestský súd v sobotu (20. 2.) zamietol odvolanie ruského opozičného predstaviteľa Alexeja Navaľného a potvrdil mu trest odňatia slobody za porušenie pravidiel podmienečného trestu. Čas, ktorý strávi za mrežami, mu však skrátil o šesť týždňov na zhruba 2, 5 roka. Informovali o tom svetové tlačové agentúry.

Navaľnyj bol v decembri 2014 podmienečne odsúdený na 3,5 roka väzenia za údajnú spreneveru prostriedkov ruskej pobočky francúzskej kozmetickej firmy Yves Rocher. Začiatkom tohtoročného februára súd zmenil jeho trest na nepodmienečný, keďže Navaľnyj sa podľa sudkyne vyhýbal kontrolám. Do výkonu trestu mu však započítal desať mesiacov, ktoré už predtým strávil v domácom väzení. Odvolací súd dnes zmenu trestu na nepodmienečný potvrdil, pripísal ale odsúdenému k dobru ďalších šesť týždňov, ktoré už skôr strávil v domácom väzení.

Polícia ho zadržala hneď po prílete do Ruska

Navaľnyj bol zadržaný 17. januára bezprostredne po návrate z Nemecka, kde sa liečil z vlaňajšej otravy nervovoparalytickou látkou zo skupiny novičok. Otravu Navaľnyj pripisuje prezidentovi Vladimirovi Putinovi a ruskej tajnej službe FSB. Kremeľ všetky obvinenia odmieta a spochybňuje aj to, či Navalnyj bol vôbec otrávený.

Proti väzeniu Navaľného sa na mnohých miestach Ruska konali demonštrácie, pri ktorých polícia podľa agentúry AP zatkla viac ako 11 000 ľudí. Západ väznenie Putinovho odporcu aj tvrdý zásah proti demonštrantom odsudzuje a zvažuje ďalšie sankcie proti Rusku.

„Trest znížili o 1, 5 mesiaca. Skvelé,“ reagoval Navaľnyj ironicky na vyhlásenie verdiktu súdu.

Popoludní má najvýraznejšia tvár ruskej opozície predstúpiť pred iný moskovský súd, na ktorom čelí obžalobe z ohovárania 94-ročného vojnového veterána, ktorý vlani v propagačnom videu pred celoštátnym referendom podporoval zmeny v ústave. V sobotu by mala odznieť Navaľného záverečná reč a rozsudok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet