Na hlavný obsah

Moskva avizuje adekvátnu odpoveď za sankcie od Európskej únie v kauze Navaľného

Brusel sa podriadil protiruským stereotypom, tvrdí.

Moskva avizuje adekvátnu odpoveď za sankcie od Európskej únie v kauze Navaľného
Rokovanie ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ a vodca ruskej opozície Alexej Navaľnyj. Foto: TASR/AP, koláž: RTVS

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok (22. 2.) uviedlo, že je sklamané z rozhodnutia šéfov diplomacií EÚ uvaliť sankcie na štyroch vysokopostavených ruských predstaviteľov v súvislosti so stíhaním kritika Kremľa Alexeja Navaľného a jeho podporovateľov. Moskva zároveň avizovala adekvátnu recipročnú odpoveď.

Ministerstvo kritizovalo, že Brusel sa opäť podriadil „disciplíne bloku a protiruským stereotypom“, pričom opäť presadzuje sankcie, ktoré podľa Moskvy neplnia svoj účel.

Ruský rezort diplomacie vo svojom vyhlásení poukázal aj na to, že „v rozpore s logikou sa najskôr prijíma politické rozhodnutie o uvalení sankcií a potom sa plánuje vyberanie kandidátov, ktorých sa reštrikcie dotknú“.

Moskva deklarovala, že neustále požiadavky na Navaľného prepustenie na slobodu považuje za kategoricky neprijateľné. „Takéto kroky sa v medzinárodnej praxi označujú za zasahovanie do vnútorných záležitostí zvrchovaného štátu,“ pripomenula.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet