Na hlavný obsah

Na hraniciach začal platiť prísnejší režim, po príchode na Slovensko je potrebná karanténa

Z nových pravidiel platí aj niekoľko výnimiek.

Na hraniciach začal platiť prísnejší režim, po príchode na Slovensko je potrebná karanténa
Na snímke policajt vykonáva hraničnú kontrolu pri vstupe na Slovensko na slovensko - rakúskom hraničnom priechode Bratislava - Berg, 15. februára 2021. Foto: TASR

Slovensko od stredy (17. 2.) 6.00 h zaviedlo na svojich hraniciach prísnejší režim, dôvodom je snaha zabrániť ďalšiemu šíreniu rôznych mutácií koronavírusu. Od stredy sa zrušil zoznam menej rizikových krajín aj možnosť prekročenia hraníc s najviac 72 hodín starým PCR testom na COVID-19.

Po príchode na Slovensko je po novom potrebné absolvovať 14-dňovú izoláciu, ktorú je možné opustiť po PCR teste vykonanom najskôr na ôsmy deň od nástupu do karantény. Vyhláška Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR prináša aj niektoré výnimky týkajúce sa karantény.

Povinná izolácia platí takmer pre všetkých

„Osobám, ktoré v ostatných 14 dňoch navštívili výlučne krajiny EÚ, Island, Nórsko, Lichtenštajnsko, Švajčiarsko, Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska, sa nariaďuje izolácia. Osoba je testovaná PCR metódou najskôr na ôsmy deň izolácie. V prípade obdržania negatívneho výsledku testu sa izolácia končí. V prípade, že sa osoba na testovaní nezúčastnila a má bezpríznakový priebeh izolácie, tá sa jej končí po 14 dňoch,“ informovala hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

Povinná izolácia sa týka aj tých, ktorí v uplynulých dvoch týždňoch navštívili iné krajiny. V takomto prípade je osoba testovaná PCR metódou najskôr na ôsmy deň izolácie, tá môže byť ukončená môže iba obdržaním negatívneho výsledku testu. „Nie je možné ju ukončiť bez testovania,“ upozorňuje Račková. Deti do desiatich rokov musia byť otestované iba v prípade, ak o tom rozhodne ošetrujúci lekár. Izolácia sa im skončí zároveň s ostatnými členmi spoločnej domácnosti.

ÚVZ SR zároveň pripomína, že pri návrate na Slovensko je potrebné zaregistrovať sa a vyplniť formulár ehranica. Vracajúci sa občania by nemali zabudnúť informovať aj svojho ošetrujúceho lekára, prípadne miestne príslušného lekára samosprávneho kraja.

Výnimky platia pre pendlerov či zaočkovaných

Podmienky prekročenia hraníc a konkrétne výnimky sú presne definované vo vyhláške, ktorú ÚVZ zverejnil v piatok (12. 2.):

Prísnejší režim na hraniciach bol zavedený v súvislosti s novými mutáciami vírusu SARS-CoV-2 a má tlmiť počet ochorení, hospitalizácií a úmrtí. Hygienici odporúčajú dobre zvážiť každý účel cesty do zahraničia, cesta za rekreáciou sa neodporúča.  

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko