Na hlavný obsah

Na Novom Zélande uzavrú pre koronavírus najväčšie mesto. Objavili tri prípady infekcie

Uzávera prichádza prvýkrát po pol roku.

Na Novom Zélande uzavrú pre koronavírus najväčšie mesto. Objavili tri prípady infekcie
Na snímke tisícky ľudí na hudobnom koncerte v novozélandskom Aucklade 13. februára 2021. Foto: SITA/AP

Novozélandský Auckland sa pre koronavírus pred nedeľnou (14. 2.) polnocou tamojšieho času na tri dni uzavrie, oznámila premiérka Jacinda Ardernová. V najväčšom meste ostrovného štátu sa objavili tri prípady infekcie koronavírusom, ktoré tam nezavliekli spoza hraníc. Nový Zéland bol v boji s nákazou doteraz veľmi úspešný a nová uzávera prichádza prvýkrát po pol roku.

Mnohí obyvatelia iných častí planéty Novozélanďanom závideli, že sa mohli vrátiť do práce, navštevovať športové stretnutia a chodiť na koncerty, píše agentúra Reuters. Teraz Ardernová obyvateľom takmer dvojmiliónového Aucklandu nariadila zostať doma a vychádzať len pre nutné nákupy a do práce, ak ide o zamestnanie, ktoré patrí do kritickej infraštruktúry. Deti až do stredy (17. 2.) nepôjdu do školy. „Vírus už sme raz potlačili a dokážeme to znova,“ povedala premiérka.

Zatiaľ nie je jasné, či v prípade troch nových infekcií ide o nákazlivejšiu mutáciu vírusu. Infikovaná je trojčlenná rodina s dcérou. Vláda kontaktovala aj aerolinky, pretože matka pracuje v leteckej cateringovej firme, kde sa väčšinu času stará o bielizeň.

Päťmiliónová krajina zaznamenala od vypuknutia pandémie len niečo cez 2 300 prípadov infekcie a 25 úmrtí na ochorenie COVID-19. Dvadsiateho februára začnú na Novom Zélande s očkovaním vakcínou od firiem Pfizer a BioNTech, ktorá sa do krajiny dostala skôr, než sa čakalo.

Nový Zéland a Austrália uzavreli po prepuknutí pandémie hranice a zaviedli prísne pravidlá, vďaka ktorým sa im podarilo šírenie nákazy výrazne obmedziť. Nový Zéland sa v rebríčku takmer 100 krajín, ktorý hodnotí, ako sa vyrovnali so šírením koronavírusu, umiestnil na prvom mieste, pripomenula agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet