Na hlavný obsah

Na ostrove Utöya postavia pamätník, pripomenie obete masakry z roku 2011

Anders Breivik na ostrove zastrelil 69 ľudí.

Na ostrove Utöya postavia pamätník, pripomenie obete masakry z roku 2011
Na archívnej snímke z 19. augusta 2011 príbuzní obetí nórskeho pravicového radikála Andersa Behringa Breivika po prvý raz po masakre navštívili ostrov Utöya. Foto: TASR/AP

Nórsky súd rozhodol v pondelok (8. 2.) proti odporcom národného pamätníka obetiam masakry na ostrove Utöya z roku 2011 a uviedol, že pozitíva tohto projektu prevažujú nad traumami, ktoré by mohol oživiť. Správu priniesla agentúra AFP.

Odporcami v prípade boli 16 obyvatelia lokalít v blízkosti ostrova Utöya. Tvrdili, že pamätník 77 obetiam zabitým pravicovým extrémistom Andersom Behringom Breivikom, vrátane 69 zastrelených priamo na ostrove, predĺži traumu, ktorú utrpeli 22. júla pred takmer desiatimi rokmi.

Žalobu podali proti nórskemu štátu a mládežníckemu krídlu Strany práce (AUF) – organizácii, ku ktorej patrila väčšina obetí. Chceli dosiahnuť premiestnenie pamätníka z miesta jeho výstavby – v prístavisku Utöyakaia -, kde ľudia nastupujú na trajekt, ktorý ich preplaví na ostrov Utöya vzdialený 600 metrov.

Žalobcovia, z ktorých niektorí sa v deň masakry zúčastnili aj na záchranných akciách za cenu traumatizujúcich zážitkov, uviedli, že sú rozsudkom „šokovaní a nekonečne sklamaní“.

Zástupcovia štátu i organizácie AUF sú s verdiktom „spokojní a uľavilo sa im“. „Národný pamätník v Utöyakaia znamená pre príbuzných obetí a pozostalých veľa,“ reagoval generálny tajomník AUF Sindre Lyso.

Pamätník, ktorý je už vo výstavbe, by mali dokončiť a odhaliť v deň 10. výročia útokov, a to 22. júla 2021. Pôjde o inštaláciu 77 bronzových stĺpov vysokých tri metre, ktoré budú pripomínať obete Breivikovej masakry.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet