Na hlavný obsah

Na severe Talianska odhalili ohnisko nákazy britskej mutácie koronavírusu

Väčšina infikovaných príznaky nemala.

Na severe Talianska odhalili ohnisko nákazy britskej mutácie koronavírusu
Na snímke policajti v Miláne. Foto: TASR

Odborníci vo štvrtok (4. 2.) varovali pred britskými variantmi koronavírusu, ktoré sa začali šíriť v Taliansku. Ohniskom je podľa úradov mesto Corzano na severe krajiny, uviedla agentúra AFP. Ešte minulý mesiac v tomto meste v regióne Lombardsko pozitívne testovali 24 osôb na ochorenie COVID-19. Neskôr, keď bolo zo 189 testovaných 139 pozitívnych, sa úrady v provincii Brescia rozhodli sekvenovať vzorky. Tie identifikovali britský variant vírusu. „Zo 14 sekvenovaných vzoriek sa preukázala prítomnosť britského variantu v 14,“ uviedli úrady zdravotníctva vo vyhlásení pre AFP.

Napriek tomu, že iba jedna zo 139 osôb s pozitívnym testom v Corzane potrebovala hospitalizáciu a väčšina infikovaných bola bez príznakov, odborníci varovali, že nové varianty vírusu netreba podceňovať. Podľa nezávislého think-tanku GIMBE celkový počet prípadov v Taliansku v poslednom čase klesol vďaka obmedzeniam pohybu počas vianočných a novoročných sviatkov a neskôr v januári. Náznaky rastu v niektorých regiónoch však môžu poukazovať na prítomnosť nových variantov.

Prezident GIMBE Nino Cartabellotta uviedol, že krajina prechádza „jednou z najkritickejších fáz pandémie“„Prvé známky zvýšenej cirkulácie vírusu sú nepochybne podceňované, najmä ak sa črtá hrozba nových variantov, ktoré už sú v Taliansku a ktoré zhoršujú krivku nákazy,“ dodal Cartabellotta. Nárast počtu nových infekcií zaregistrovalo až deväť oblastí.

Taliansko bolo prvou európskou krajinou, ktorú pred rokom zasiahla panémia koronavírusu, na ochorenie COVID-19 v krajine zomrelo už takmer 90 000 ľudí. Ministerstvo zdravotníctva odhalilo prvý prípad britského variantu vlani 20. decembra u pacienta, ktorý sa vrátil zo Spojeného kráľovstva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet