Na hlavný obsah

Na starých ľudí sa často zabúda. Pápež František ustanovil Svetový deň seniorov

Sláviť sa bude v júli.

Na starých ľudí sa často zabúda. Pápež František ustanovil Svetový deň seniorov
Pápež František. Foto: TASR/AP

Pápež František ustanovil Svetový deň starých rodičov a seniorov, ktorý sa bude sláviť vždy v štvrtú júlovú nedeľu. Práve v tom období je v cirkevnom kalendári liturgická spomienka na svätých Joachima a Annu, Ježišových „starých rodičov“.

Toto svoje rozhodnutie pápež oznámil v príhovore po modlitbe Anjel Pána v nedeľu (31. 1.), informoval spravodajský portál Vatican News. František tak urobil pred sviatkom Obetovania Pána (2. 2.). Cirkev si v tento deň pripomína udalosť, keď proroci Simeon a Anna, obaja vo vysokom veku, rozpoznali v Ježišovi Mesiáša.

Pápež uviedol, že „Duch svätý aj dnes podnecuje v senioroch múdre myšlienky a slová. Ich hlas je cenný, lebo chváli Boha a uchovávajú korene národov“. Podľa pápeža je staroba darom a prarodičia sú ohnivkom spájajúcim rôzne generácie, pričom ich poslaním je odovzdávať mladým skúsenosti života i viery.

Pápež tiež pripomenul, že na starých ľudí sa často zabúda. Zdôraznil, že je dôležité, aby sa prarodičia stretávali so svojimi vnukmi a naopak. V závislosti od vývoja pandemickej situácie by v predvečer prvého Svetového dňa prarodičov a seniorov, v nedeľu 25. júla, mal pápež v Bazilike sv. Petra celebrovať omšu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet