Na hlavný obsah

Na Ukrajinu dorazili prvé dávky vakcíny, s očkovaním chcú začať okamžie

Vláda čelila kritike, že ich nezaobstarala už skôr.

Na Ukrajinu dorazili prvé dávky vakcíny, s očkovaním chcú začať okamžie
Zamestnanci vykladajú 500 000 dávok vakcíny CoviShield proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca na letisku v Kyjeve v utorok 23. februára 2021. Foto: TASR/AP

Na Ukrajinu v utorok (23. 2.) dorazili prvé dávky vakcíny proti koronavírusu. Krajina získala 500 000 dávok vakcíny od spoločnosti AstraZeneca vyrobených v Indii. Prvú dodávku vakcín na Ukrajinu predtým viackrát odložili, informovala agentúra AFP.

Prezident Volodymyr Zelenskyj cez sociálnu sieť Twitter potvrdil, že krajina začne s očkovaním čo najskôr. „Vakcíny ešte prejdú rutinnou kontrolou na letisku a následne ich pošleme do regiónov, aby sa mohlo hneď začať s očkovaním,“ uviedol minister zdravotníctva Maksym Stepanov.

Očkovať budú mobilné tímy

Ministerstvo na svojej internetovej stránke zverejnilo päťfázový plán očkovania. V prvej fáze budú pomocou mobilných tímov očkovať zdravotníkov v prvej línii, seniorov a rizikové skupiny obyvateľstva.

Vláda čelila kritike, že sa jej vakcíny nepodarilo zaobstarať skôr. Zelenskyj z meškania obvinil západné krajiny, ktoré si predtým hromadne rezervovali vakcíny od firiem Pfizer/BioNTech a Moderna. Vyzval vtedy tiež Európsku úniu, aby východoeurópskym krajinám v získavaní vakcín pomohla.

Jeho vláda najprv plánovala začať s očkovaním v polovici februára. Prvá dávka vakcín z Indie však meškala a Ukrajina naďalej čaká na osem miliónov vakcín prisľúbených z programu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Celkovo Kyjev objednal 17 miliónov dávok vakcín od spoločností Novavax a AstraZeneca a 1,9 milióna dávok čínskej vakcíny Sinovac.

Územia pod kontrolou proruských separatistov na východe Ukrajiny spustili očkovanie ruskou látkou Sputnik V ešte začiatkom februára.

Kyjev pôvodne plánoval zaočkovať obyvateľstvo krajiny proti koronavírusu do konca tohto roka. Ukrajina však zakázala používanie ruskej vakcíny Sputnik V z dôvodu konfliktu o Krymský polostrov, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet